Πηγή: Bush Warriors

Η επιφανής ακτιβίστρια για την άγρια ζωή και ενάντια στην διαφθορά, Shehla Masood, δολοφονήθηκε σήμερα [σ.τ.μ.: 16 Αυγούστου] εν ψυχρώ, μόλις έξω από το σπίτι της στο Bhopal της Ινδίας.

Η Shehla Masood ήταν μία από τις ισχυρότερες φωνές του μετώπου για την προστασία των τιγρών. Το βαθύ της πάθος την τροφοδοτούσε την αιώνια δέσμευσή της στην άγρια ζωή, το περιβάλλον και την ανθρωπότητα. Δε φοβόταν να πει την αλήθεια, δεν ήθελε να κάθεται και να γίνεται μάρτυρας των αδικιών ενάντια σε εκείνους που δεν έχουν φωνή, και ήταν έντονα προσηλωμένη στο να κάνει τη διαφορά σ' αυτόν τον κόσμο. Παρ' όλ' αυτά, σήμερα, με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε πως αυτή η όμορφη πολεμίστρια δολοφονήθηκε με τραγικό τρόπο εν ψυχρώ.

Ως επιφανής ακτιβίστρια για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η κυρία Masood καταδίκαζε την κτηνώδη και εκτεταμένη λαθροθηρία που οδήγησε τις πολύτιμες τίγρεις στο όριο της εξαφάνισης. Με ένα σχεδόν υπεράνθρωπο τρόπο, συνέχεια φώναζε για να επιστήσει την προσοχή στη ραγδαία απώλεια αυτών των μαγευτικών πλασμάτων, απαιτώντας να παρθεί δράση σχετικά με πολλά από τα θέματα που έχουν οδηγήσει στο να συμβεί αυτό. Δικαιωματικά και επανειλημμένα παρουσίαζε στην κοινή γνώμη σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με διεφθαρμένα άτομα που εμπλέκονταν σε αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Χωρίς φόβο, αμφισβητούσε τα κίνητρα των κυβερνητικών υπαλλήλων και των πάρκων και του προσωπικού τους λόγω ύποπτων δραστηριοτήτων που αφορούσαν στους θανάτους αρκετών τιγρών υπό προστασία.

«Δεν υπάρχουν καθόλου ιατροδικαστικές αναφορές μέχρι στιγμής. Ποιος είναι ο λόγος; Υπήρχαν τουλάχιστον 18 οχήματα που κατασχέθηκαν, αλλά έχουν επιστραφεί. Γιατί; Απλά επειδή εκείνα τα οχήματα άνηκαν σε μεγάλους πολιτικούς, σε γιους μεγαλογραφειοκρατών, στους ισχυρούς μεσίτες της χώρας μας. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που λειτουργούν θέρετρα μέσα και γύρω από τα κέντρα προστασίας τιγρών,» επεσήμανε η Shehla τον περασμένο χρόνο σχετικά με το θάνατο μιας τίγρης στο Άσυλο Άγριας Ζωής Bandhavgarh, ένα από τα πολλά στην περιοχή εκείνη την περίοδο.

«Τους δώθηκαν από το 2004 ως το 2009, 2 δισεκατομμύρια ρουπίες [σ.τ.μ.: περίπου 30.400.000 ευρώ], κάτι που δεν είναι καθόλου αστείο. Και η αναφορά, η οποία δεν έχει βγει ακόμα, λέει πως δεν υπάρχουν πλέον τίγρεις Panna από το 2006. Αγαπητοί μου φίλοι, πού είναι αυτά τα λεφτά;» ρωτούσε με έμφαση.

Η Shehla νοιαζόταν, όχι μόνο για το αξιοσημείωτο είδος της τίγρης ως σύνολο, αλλά επίσης και για κάθε ξεχωριστό πνεύμα που αποτελούσε τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αυτό το δείχνει η δουλειά της μαζί με την Sybelle Foxcroft από την Cee4Life, όπου έφεραν στο φως τις κατακριτέες πράξεις που γίνονταν στον κακόφημο Ναό της Τίγρης στην Ταϊλάνδη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, στην εξουθενωτική, παθιασμένη, και οδηγούμενη από ακεραιότητα δουλειά της, έκανε εχθρούς εκείνους που είχαν κακές προθέσεις. Τέτοιοι κακεντρεχείς, εκμεταλλευτικοί παραβάτες που πραγματοποιούν τους βρώμικους σκοπούς τους με μυστικότητα δε θα ήθελαν να γίνουν γνωστές στον κόσμο οι λαθραίες πράξεις τους. Η Shehla Masood πάλεψε ενάντια στη διαφθορά, την απληστία και την αναισθησία με τεράστιο κουράγιο, ρισκάροντας την ίδια της τη ζωή για να σώσει τις ζωές άλλων. Αξιολογούσε την ουσία της ζωής πάνω από τα λεφτά, τον υλισμό, και την προσωπική ευχαρίστηση, και αυτό ήταν ξεκάθαρο στις καθημερινές της δράσεις.

Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποφέρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και η διαφθορά είναι βασική για τη λειτουργία του. Ρίχνει ο τραγικός θάνατος της Shehla φως στις ακρότητες στις οποίες άνομα άτομα θα φτάσουν για να προστατέψουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες; Είναι αυτή ακόμα μια φωνή που φιμώθηκε από την κτηνώδη δύναμη «ανθρώπων» που διψούν για εξουσία;

Πολλοί από μας έχουμε μείνει με την απορία, πως είναι δυνατόν να φύγει από τον κόσμο μας μια τέτοια γνήσια πολεμίστρια για την άγρια ζωή, ενώ εγκληματίες και εκμεταλλευτές ζώων συνεχίζουν να καταχρώνται τη φύση σε καθημερινή βάση. Πώς γίνεται κάποια που πάλευε τόσο σκληρά γι' αυτές τις ζωές, που μιλούσε τόσο δυνατά για εκείνους που δε μπορούν να μιλήσουν, να πρέπει να συναντά τη μοίρα της στο απόγειο της καριέρας της – σε μια περίοδο που είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σ' αυτόν τον κόσμο που ισχυρίζονται ότι είναι ήρωες της άγριας ζωής. Άνθρωποι σαν το προσωπικό στο Ναό της Τίγρης, που κακομεταχειρίζονται, παραμελούν και απρόσεκτα και παράνομα εμπορεύονται αυτές τις μεγάλες γάτες, λες και είναι εμπορεύματα -αντί για πραγματικά ζώντα όντα- που υπάρχουν μονάχα για χάρη του προσωπικού κέρδους. Άτομα που ισχυρίζονται πως προστατεύουν την άγρια ζωή στο φυσικό της περιβάλλον, ενώ πωλούν μυστικά μέρη των σωμάτων τους στους μεσάζοντες της μαύρης αγοράς. Ή εκείνοι που εξ αμελείας προωθούν το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων με τις ιστοσελίδες τους και μέσω εκτροφής και πώλησης αυτών των άγριων ζώων, παρόλο που αυτή η επικερδής βιομηχανία αποδεικνύεται πως είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για αμέτρητα είδη ανά τον κόσμο.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ήρωες της άγριας ζωής. Δεν είναι Bush Warriors. Δεν πρέπει να τους συγχαίρουν, να τους επαινούν ή να τους αναφέρουν καν στην κοινότητα για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ένας αληθινός ήρωας, ένας αληθινός Bush Warrior, είναι κάποιος σαν την Shehla Masood. Κάποιος που, δε μιλάει μόνο για να μιλήσει, αλλά όντως πορεύεται αυτό το μονοπάτι. Ένα άτομο που κατανοεί πλήρως τη σημασία της φύσης και είναι πρόθυμο να ρισκάρει τα πάντα για να τη διατηρήσει. Ένα άτομο που δεν δέχεται αυτό που του ή της λένε ως ονομαστική αξία, αλλά, αντίθετα, αμφισβητεί την πηγή και σκάβει βαθύτερα για να βρει την αλήθεια.

Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να μάθουμε από τη Shehla, ας είναι αυτό το μάθημα: τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Ένας αυτοανακηρυχείς ήρωας δεν είναι πάντα η υγιής προσωπικότητα που πιστεύουν ανυποψίαστα οι περισσότεροι πως είναι. Αυτό που μας λένε -ακόμα και εκείνοι που τείνουν εκ φύσεως να χαίρουν του σεβασμού μας- δεν πρέπει να λαμβάνεται πάντα ως αλήθεια, μέχρις ότου εμείς, σε ατομικό επίπεδο, μπορούμε να αποδείξουμε πως είναι. Η κυρία Masood οπλίστηκε με γνώσεις. Γνώσεις που αποκτήθηκαν από την καταβολή προσπάθειας για αναγνώριση των γεγονότων και απόκτηση ακόμα και μικρών λεπτομερειών. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε με τον ίδιο τρόπο να είμαστε σαν αυτή.

Αν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να πάρουμε από τη ζωή της Shehla Masood, ας είναι το πάθος της. Οι πιο παθιασμένοι άνθρωποι στον πλανήτη μας είναι αυτοί που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες διαφορές. Είναι μια ποιότητα τόσο βαθιά ριζωμένη που δε μπορεί ποτέ να κλαπεί πραγματικά. Το πάθος, Bush Warriors, είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε και το οποίο οι εχθροί της άγριας ζωής δεν έχουν.

Καλούμε κάθε Bush Warrior στον κόσμο να συνεχίσει τη μάχη από εκεί που την άφησε η Shehla και να εντείνει αυτές τις προσπάθειες προς τιμήν της. Ο θάνατός της δεν είναι μάταιος. Πρέπει τώρα εμείς να είμαστε η φωνή της, και η φωνή όλων των πλασμάτων της γης, βάζοντας ένα τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος.Τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της Shehla, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους υποστηρικτές της. Οι καρδιές μας αυτή τη στιγμή του θρήνου είναι μαζί με όλη την Ινδία, καθώς ένα τόσο σημαντικό μέλος της κοινωνίας τους -και της παγκόσμιας κοινότητας- έφυγε τόσο πρόωρα. Ελπίζουμε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το θάνατό της να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Βγείτε έξω και κάντε κάτι για τιμήσετε αυτή την εκπεσούσα Bush Warrior. Πατήστε εδώ για να πάρετε μια ιδέα που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Κανένα σχόλιο