ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση υπάρχουν και στα σχόλια της σχετικής ανάρτησης στο Athens Indymedia.


Ο Osman Evcan είναι ένας βιγκαναρχικός πολιτικός κρατούμενος στην Τουρκία, στις F-type φυλακές, όπως τις αποκαλούν, που είναι φυλακές υψίστης ασφαλείας και «φιλοξενούν» κρατούμενους καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα και όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο Osman ξεκίνησε απεργία πείνας πριν 4 ημέρες και δηλώνει ότι θα συνεχίσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του που αφορούν, εκτός των άλλων, και τη διατροφή του.

Ο Osman, λόγω των πολιτικών και ηθικών του πεποιθήσεων, έγινε βίγκαν πριν οχτώ χρόνια. Οι τουρκικές αρχές όμως δεν σέβονται το δικαίωμά του στην επιλογή της διατροφής του, με αποτέλεσμα ο Evcan να υποφέρει πλέον από μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, καθώς δεν τρώει αρκετό βίγκαν φαγητό και κατ' επέκταση δεν λαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοχεία που χρειάζεται για να έχει μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή. Σε ένα γράμμα του από τη φυλακή δήλωσε πως οι υπεύθυνοι της φυλακής του παρέχουν φαγητό σε αρκετά ανθυγιεινές συνθήκες και έχουν φτάσει ακόμα και στο σημείο να βρεθούν βλαβερά πρόσθετα και χημικά που έχουν προστεθεί σκόπιμα στο φαγητό του.


Εξαιτίας των παραπάνω έχει δημιουργηθεί μια κίνηση στήριξης ονομαζόμενη «Πρωτοβουλία για Βίγκαν Φαγητό στον Osman Evcan» και μαζί με τον Osman έχουν οργανώσει αρκετές συλλογές υπογραφών για το ζήτημα αυτό, οι οποίες όμως έχουν αγνοηθεί παραδειγματικά από τις αρχές.

Σχετικά με την υπόθεση αυτή πάλι, μια βουλευτής, η Melda Onur, υπέβαλε μια γραπτή ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών της Εθνοσυνέλευσης, ρωτώντας γιατί το ζήτημα του Evcan δεν λαμβάνεται υπ' όψιν και αγνοείται. Η ίδια προσπάθησε να τον επισκεφτεί στη φυλακή, όμως οι υπεύθυνοι της φυλακής δεν την άφησαν να δώσει στον Evcan το φαγητό που του 'χε φέρει.

Στο τελευταίο γράμμα του, στις 6 Νοεμβρίου του 2011, ο Evcan είπε πως οι ανθρωποφύλακες δεν του παρέχουν συνοδεία, ώστε να μπορεί να πάει στα ιατρικά ραντεβού που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να τα χάνει και έτσι να τίθεται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία του. Έχοντας αποφασίσει εδώ και καιρό να μποϊκοτάρει το φαγητό της φυλακής, προσπάθησε να αγοράζει φαγητό από την καφετέρια της φυλακής με δικά του χρήματα, όμως επειδή αυτό δε μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση, δήλωσε στο ίδιο γράμμα πως χρειάζεται να σκληρύνει τη στάση του για να ακουστεί και γι' αυτό προχώρησε σε απεργία πείνας.

Για το λόγο αυτό τα άτομα που στηρίζουν τον Evcan στο δύσκολο αγώνα του δημοσίευσαν χτες μια επιστολή, από την οποία προέρχονται και οι περισσότερες πληροφορίες αυτού του άρθρου και στην οποία ζητούν να υπάρξει στήριξη και εκδήλωση αλληλεγγύης, μέσω της προώθησης της υπόθεσης αυτής και ενδεχομένως άσκησης πίεσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας και άλλων θεσμικών οργάνων, διευθύνσεις των οποίων παρατίθονται στη συνέχεια.

Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας είναι: osmanayemek.tumblr.com

Με την υπόθεση του Evcan έχουν ασχοληθεί και κάποιες εφημερίδες, κανάλια και ιστοσελίδες όπως οι ακόλουθες (οι σύνδεσμοι είναι κυρίως στα τουρκικά):
Για να γράψετε στον Osman μπορείτε να στείλετε εδώ:
Osman Evcan F Tipi Kapalı Cezaevi, Oda No: B-8 71480 Hacılar/Kırıkkale TURKEY

Ακολουθούν και οι διευθύνσεις των θεσμικών οργάνων που αναφέρθηκαν παραπάνω και είναι σχετικές με την υπόθεση:

Πρωθυπουργικό Γραφείο της Τουρκίας:
Διεύθυνση: Vekaletler Caddesi Başbakanlık Merkez Bina P.K. 06573 Kızılay/Ankara TURKEY
Τηλέφωνο: (+90) (0312) 422 10 00
Fax: (+90) (0312)
E-Mail: bimer@basbakanlik.gov.tr

Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας:
Διεύθυνση: 06669 Kızılay/Ankara TURKEY
Τηλέφωνο: (+90) (0312) 417 77 70
Fax: (+90) (0312) 419 33 70
E-Mail: info@adalet.gov.tr

F-type Φυλακή Kırıkkale:
Διεύθυνση: Hacıbey Mah. 71480 Hacılar/Kırıkkale TURKEY
Τηλέφωνο: (+90) (318) 297 41 94 - 95
Fax: (+90) (318) 297 41 23
E-Mail: kirikkale.ftcik@adalet.gov.tr

Εμείς από την πλευρά μας το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δηλώσουμε πως είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα αυτόν, θα τον στηρίξουμε όσο μπορούμε και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις της υπόθεσης.

Κανένα σχόλιο