Πηγή βασικού κειμένου: Negotiation Is Over

Στις 16 Ιουλίου έγινε μια εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης του Walter Bond στη Νότια Florida. Στη Florida εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία η συλλογικότητα "Negotiation Is Over", για να μπει ένα τέλος στην αιματηρή πρακτική της ζωοτομίας. Mπορείτε να δείτε περισσότερα γι' αυτή την εκστρατεία στη σελίδα τους. Ο Walter, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και με τη βοήθεια ενός μεγαφώνου (όπως φαίνεται και στην εικόνα), είπε τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή, η NIO έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να σταματήσει τη ζωοτομία πριν ξεκινήσει, ενημερώνοντας τους σπουδαστές στην έρευνα σε ζώα ότι η μελλοντική τους καριέρα απλά δε θα γίνει ανεκτή από τους πραγματικούς ακτιβιστές για την απελευθέρωση των ζώων αυτού του κόσμου. Οι άνθρωποι που ζουν από το βασανισμό ζώων υπό το μανδύα της επιστήμης δεν είναι τίποτα περισσότερο από άρρωστα φρικιά που πρέπει να τα σταματήσουμε. Γνώμη μου είναι πως πρέπει να γίνει ένα πείραμα LD50 σε όλη την κοινότητα που σχετίζεται με την έρευνα σε ζώα. Μέχρι να έρθει αυτή η τυχερή μέρα, σας παρακαλώ στηρίξτε τη NIO όσο μπορείτε. Κάθε δολάριο που δίνετε πηγαίνει κατευθείαν στην απελευθέρωση των συγγενών μας ζώων και στην κατάργηση της εκμετάλλευσής τους.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα ζώα που πέφτουν θύματα της ανθρώπινης αδικίας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ευθύνη που έχουμε να υπερασπιστούμε τις ζωές τους.

Εμείς που τασσόμαστε υπέρ αυτού του αγώνα για την απελευθέρωση των ζώων ξέρουμε πως αυτά τα θέματα δεν είναι πολύπλοκα. Δε θα ζήσουμε ποτέ σε αρμόνια μεταξύ μας αν δε μπορέσουμε να ζήσουμε σε αρμονία με το περιβάλλον καθώς επίσης και με τα άλλα είδη.

Τα ζώα έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα από την ανθρώπινη υποδούλωση, χρήση, κατάχρηση και θανάτωση. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι πολύ απλό. Παρ' όλ' αυτά, πολλές φατρίες, ομάδες και οργανώσεις στο παρελθόν και στο παρόν ξοδεύουν πολύ χρόνο στο να πολιτικολογούν, να ευχαριστούν τους ανθρώπους και να μοιράζουν χαρτιά. Η λογική τους είναι παρωχημένη.

Το προσωπικό συμφέρον είναι ο εχθρός της απελευθέρωσης των ζώων. Η εντολή μας είναι να υπερασπιστούμε τις ζωές τους. Των τετράποδων και των γουνοφόρων. Εκείνων που έχουν φτερά και εκείνων που έχουν βράγχια. Όχι να χαμογελάμε και να μιλάμε και να παίζουμε με τη συμπόνια των ανθρώπων. Αν η συμπόνια των ανθρώπων ήταν τόσο δυνατή τότε δε θα συμμετείχαν εξ αρχής σ' αυτή τη φρίκη και τη σκλαβιά.

Αλλά πρέπει να ομολογήσω, δεν έγραψα αυτή τη μικρή εισήγηση για να σας δώσω ένα μάθημα ηθικής ή να προσπαθήσω να σας δώσω να καταλάβετε τη λογική μιας αληθινά επαναστατικής νοοτροπίας. Σας μιλώ για να σας ενημερώσω ότι υπάρχουμε. Θέλω να ξέρετε πως υπάρχουν άνθρωποι σαν εμένα. Ξέρουμε πως κάθε μία κακοποίηση που υφίστανται οι συγγενείς μας τα ζώα στα χέρια σπισιστών ανθρώπων καταπιεστών είναι αρρωστημένη και λανθασμένη! Ξέρουμε ότι οι βασανιστές και οι δολοφόνοι δεν σταματάνε επειδή θα τους το ζητήσουμε ή ακόμα περισσότερο επειδή θα τους το πούμε. Σταματάνε επειδή τους αναγκάζουμε! Μέχρι να σώσεις ένα ζώο από το θάνατο και να παρακολουθήσεις πως είναι εύθυμο, μέσα στη χαρά, ή τρέχει προς την ελευθερία, τότε δεν ξέρεις τίποτα για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Μέχρι να περπατήσεις το μονοπάτι ενός απελευθερωτή ή ενός πολεμιστή γι' αυτά τα ζώα, τότε δεν ξέρεις ακόμα πόσο ανίσχυρα είναι όλα τα ημίμετρα.

Και θέλω να περπατήσετε αυτό το μονοπάτι. Θέλω να περπατήσετε αυτό το μονοπάτι επειδή είναι αναγκαίο αν θέλουμε να σώσουμε ζώα, κάθε ζώο από επικείμενο θάνατο και υποδούλωση. Θέλω να περπατήσετε αυτό το μονοπάτι επειδή είναι ήδη καθυστερημένο και δικαιολογημένο και θέλω να περπατήσετε αυτό το μονοπάτι γιατί αν δεν το περπατήσετε εσείς, κανένας δε θα το κάνει.

Κάποτε δεν ένιωθα ασφαλής με τις ίδιες μου τις ικανότητες. Ξόδεψα χρόνια μιλώντας σε ανθρώπους, οργανώνοντας και βάζοντας την ενέργειά μου σε έμμεσες δραστηριότητες, αντί για την απελευθέρωση των ζώων αυτή καθαυτή. Εγώ, όπως και όλοι μας, τσίμπησα με την αίγλη και τον αέρα των mainstream οργανώσεων ή των ατόμων-κλειδιών που έχουν όλες τις απαντήσεις. Ενώ είναι πάντα σοφό να μαθαίνεις από την εμπειρία των άλλων και να υιοθετείς τακτικές που έχουν αποδειχτεί επιτυχείς σε περασμένες και τωρινές εκστρατείες, οι πραγματικές απαντήσεις τακτικής είναι στις καρδιές και στα συναισθήματά μας.

Όταν ήμουν νεότερος, έχτιζα σφαγεία για να κερδίσω τα προς το ζην. Κάποια μέρα, ενώ μάζευα τα εργαλεία μου, ένα γουρούνι λύθηκε από το πάτωμα θανάτωσης και έφτασε στην περιοχή συντήρησής μας. Του έτρεχε αίμα από το λαιμό, ήταν φοβισμένος και έτρεχε για τη ζωή του. Στάθηκα εκεί και παρακολουθούσα καθώς τον χτυπούσαν μέχρι θανάτου. Ενώ οι συνάδελφοί μου επευφημούσαν και επικροτούσαν, εγώ αποφάσισα να βουλώσω το στόμα μου. Αποφάσισα να κοιτάξω αλλού. Πήρα μια σκόπιμη απόφαση να είμαι ευγενικός, να μη ρισκάρω τη δουλειά ή την ασφάλειά μου και απλά να συγκεντρωθώ στη “μεγάλη εικόνα”.

Τώρα κοιτάζω πίσω στον ακτιβισμό μου από αυτό το κελί φυλακής, αυτό για το οποίο μετανιώνω μόνο ακόμα και πραγματικά, είναι για όσα απέτυχα να κάνω. Η ντροπή είναι στη συνενοχή μου. Λίγα χρόνια αργότερα ήμουν ένας βίγκαν, ένας υποστηρικτής και ακτιβιστής για την απελευθέρωση των ζώων. Ορκίστηκα να μην ξανακοιτάξω αλλού και να μην κοιτάτε κι εσείς αλλού! Το μέλλον αρχίζει στο παρόν και κάθε ζωή που σώζεται είναι μια νίκη. Το κίνημά μας είναι και πρέπει πάντα να είναι ανιδιοτελές και πρέπει να γίνει ένα θηριωδώς δραστήριο κίνημα. Αν υπάρχει μια παγίδα που φαίνεται να 'ναι καθολική στην κύρια τάση για τα δικαιώματα των ζώων, είναι η ιδιότητα για περισσότερη σκέψη παρά δράση.

Η αντίστασή μας στις κακοποιήσεις πρέπει να είναι φυσική. Σκεφτείτε το! Στη θέση που είστε αυτή τη στιγμή, τα ζώα χρειάζονται την υπεράσπισή σας, την προστασία σας και σας έχουν επειγόντως ανάγκη. Αν δεν τα πάτε καλά με άλλους ανθρώπους ή ομάδες μέσα στην κοινότητα των δικαιωμάτων των ζώων, και λοιπόν; Δουλέψτε με αυτούς που μπορείτε ή δουλέψτε μόνοι σας. Μη ρωτάτε “τι μπορούμε να κάνουμε;” - ρωτήστε “τι πρέπει να κάνουμε;” και τότε μη δεχτείτε καμία διάψευση. Τότε θα δείτε πως έχετε μπει στην πιο ισχυρή και συνειδητοποιημένη ομάδα ανθρώπων στον πλανήτη. Σε εκείνους που συνδέουν διάφορα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης από διάφορες εποχές και μέρη. Σε εκείνους που έρχονται από κάθε φυλή, θρήσκευμα και γενιά. Στους αληθινούς καταλύτες της αλλαγής, τους απελευθερωτές!

Μην σας απασχολεί η “μεγάλη εικόνα” ή “οι μακροπρόθεσμοι στόχοι των δικαιωμάτων των ζώων”. Το μέλλον είναι σημαντικό αλλά υπερβολικά πάρα πολλά άτομα και ομάδες θεωρούν ήδη τη θέση αυτή ως την κυρίαρχη αυτού του κινήματος. Αντί να σκεφτείτε για τα εμπόδια, τη σκληρή δουλειά, τις αναμετρήσεις και τις απελευθερώσεις που μπορείτε να κερδίσετε τώρα στο ίδιο σας το έδαφος. Θυμηθείτε, αν δε δράσετε, κανένας δε θα δράσει και αυτό που κάνουμε ή αποτυγχάνουμε να κάνουμε σωστά τώρα είναι τρομερά σημαντικό. Είναι κυριολεκτικά η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Για την Απελευθέρωση των Ζώων, ό,τι κι αν χρειαστεί!»

Κανένα σχόλιο