«Είμαστε η φωνή της γης, του ουρανού και της θάλασσας. Είμαστε τα δάκρυα των φτωχών και των καταπιεσμένων. Είμαστε το αίμα των αμέτρητων δολοφονημένων. Και είμαστε οι σπόροι του νέου κόσμου που πρόκειται να έρθει. Το φως της μέρας μιας νέας εποχής λάμπει στα μάτια μας και η φωνή της αληθινής ελευθερίας τραγουδά στις καρδιές μας.»

-Στίχοι από το τραγούδι «Cauterize» των Seven Generations

Ζούμε σ' ένα κόσμο εκμετάλλευσης, επιβολής, αδικίας, εξουσίας. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει κηρύξει ξεκάθαρα πόλεμο ενάντια στους «από κάτω». Με το πρόσχημα της κρίσης, κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων καταπατώνται, η ανεργία διογκώνεται και όλο και περισσότερος κόσμος οδηγείται στην εξαθλίωση, η αστυνομοκρατία ενισχύεται και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί γίνονται ακόμα πιο δολοφονικοί, στοχοποιώντας τους ίδιους τους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες, τα ασθενέστερα τμήματα της κοινωνίας, και αποπροσανατολίζοντάς μας.

Όμως πόλεμο έχει κηρύξει κι ενάντια στην υπόλοιπη φύση. Στα σύγχρονα κολαστήρια ψυχών που ονομάζονται κτηνοτροφικές μονάδες, στα εργαστήρια της επιστήμης, στις φυλακές των ζωολογικών κήπων και όπου αλλού, καθημερινά επιτίθεται με μένος και εξουσιαστική λογική σε ζώα που δεν είχαν την «τύχη» να ανήκουν στο ανθρώπινο είδος. Με τον «οικο»-καπιταλισμό και τις ψευδαισθήσεις του, βιάζει σπιθαμή προς σπιθαμή τα δάση, τα ποτάμια, τις ακτές, προσπαθώντας να εγκαθιδρύσει ακόμα περισσότερο την κυριαρχία του και να συντηρήσει την ύπαρξή του μέσω της επέκτασης.

Όπως παντού ανά τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρα και οι δύο πόλεμοι. Από τη λεγόμενη οικονομική κρίση και το χρέος, με τον ερχομό του ΔΝΤ και την αποσάρθρωση κάθε έννοιας δημόσιου αγαθού, μέχρι το φράγμα του Αχελώου, τη χωματερή στην Κερατέα, τη μόλυνση του Ασωπού, τη στήριξη και ανάπτυξη της βιομηχανίας της γούνας στην Καστοριά.

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα distro εδώ, ένα μέσο διανομής και προώθησης βιβλίων, εντύπων, φυλλαδίων, μουσικής, και γενικά υλικού που να 'χει να κάνει με την ολική απελευθέρωση και εκφράζεται είτε μέσω της vegan straight edge σκηνής, είτε μέσω του κομμουνιστικού, αναρχικού και του ευρύτερου ελευθεριακού κινήματος, είτε μέσω της ριζοσπαστικής ή κοινωνικής οικολογίας, είτε μέσω του πριμιτιβισμού.

Vanguard
«Ferae naturae» σημαίνει «αδάμαστης φύσης» ή «ζώα αδάμαστης φύσης» και είναι νομικός όρος για τα ζώα που δεν έχουν υποστεί εξημέρωση και δεν ανήκουν σε κανένα. Εκτός των αισθητικών λόγων, επιλέξαμε το όνομα αυτό θέλοντας να αμφισβητήσουμε δύο κυρίως πράγματα.

Αρχικά, την έννοια της ιδιοκτησίας. Κανένα ζώο -ανθρώπινο ή μη- δεν ανήκει σε κανέναν, ούτε και η Γη ανήκει σε κανέναν. Αντίθετα, εμείς ανήκουμε στη Γη και είμαστε ένα μέρος του όλου. Κατ' επέκταση, κανένα αγαθό δεν ανήκει σε κάποιον, αλλά ανήκει σε όλους μας. Η περιουσία, η ιδιοκτησία, το κεφάλαιο, είναι έννοιες που πρέπει να καταργηθούν.

Έπειτα, την έννοια του «άγριου» και «αδάμαστου», σε σύγκριση με το «πολιτισμένο». Απ' αυτή την αντίθεση αναδεικνύεται η αποξένωση μας ως άνθρωποι από τη φύση, αναδεικνύεται η στρεβλή πεποίθηση που έχουμε για την ανωτερότητα του ανθρώπου από τα υπόλοιπα ζώα και την υπόλοιπη φύση, εξαιτίας του «πολιτισμού» μας. Αυτή ακριβώς η πεποίθηση αποτελεί τη ρίζα των περισσότερων οικολογικών επιθέσεων και καταστροφών, καθώς συντηρεί και την εκμετάλλευση μέσα και έξω από την ανθρώπινη κοινωνία.

«XVX» σημαίνει «vegan straight edge». Εξετάζοντας κανείς την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του vegan straight edge, θα δει πως αποτελεί ένα χώρο με πολλές δυνητικές και δυναμικές για κοινωνική αλλαγή προς την κατεύθυνση της ολικής απελευθέρωσης. Επιλέξαμε, λοιπόν, να ζήσουμε έχοντας ως ηθική βάση αυτόν τον τρόπο ζωής, όχι για ν' ανήκουμε κάπου, για να διαφέρουμε για χάρη της διαφοροποίησης, γιατί είμαστε πουριτανοί ή γιατί θέλουμε να προσέχουμε τη δίαιτά μας και την υγεία μας.

Είμαστε βίγκαν γιατί αντιλαμβανόμαστε πως ο σπισισμός, όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός, κτλ. είναι μια ακόμα μάστιγα που πρέπει να αντιπαλέψουμε, είναι ένας ακόμη παραλογισμός που γεννήθηκε στα σάπια σπλάχνα του συστήματος. Γιατί αντιλαμβανόμαστε πως κανείς δε μπορεί να 'ναι ελεύθερος αν δεν είναι όλοι ελεύθεροι, αν και το τελευταίο κλουβί και κελί δεν έχει γκρεμιστεί.

Είμαστε straight edge γιατί έχοντας καθαρό μυαλό και σκέψη, έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε αποτελεσματικοί επαναστάτες. Οι μηχανισμοί ελέγχου της σύγχρονης κοινωνίας, του κράτους και του καπιταλισμού εν γένει, θεωρούμε ότι σχετίζονται με την βιομηχανία και την κουλτούρα των ποτών και των ναρκωτικών, που δημιουργούν εξαρτήσεις και μας δένουν κάθε μέρα με όλο και περισσότερες αλυσίδες. Γι' αυτό πιστεύουμε πως ο αγώνας ενάντια σε κάθε εξάρτηση είναι και αγώνας ενάντια σε κάθε εξουσία.

Ακόμα, κατανοούμε πως ο αγώνας για την απελευθέρωση όλων των ζώων, όπως και αυτός της απελευθέρωσης όλης της Γης, συμπεριλαμβάνει τον αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Έτσι, είμαστε αλληλέγγυοι με όσους και όσες αγωνίζονται για το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και νιώθουμε ότι ο αγώνας μας είναι κοινός. Θεωρούμε ότι ανάμεσα στους αγώνες αυτούς πρέπει ν' αρχίσουν να χτίζονται γέφυρες, γιατί όλοι μαζί έχουμε πολλά να κερδίσουμε και να μάθουμε.

Θέλουμε, λοιπόν, μέσα απ' αυτό το distro-ιστολόγιο να βοηθήσουμε στο χτίσιμο τέτοιων γεφυρών, να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια των «σπόρων του νέου κόσμου», να ξυπνήσουμε και να τονώσουμε συνειδήσεις, για να έρθει ο καιρός όπου η Βαβυλώνα θα πάψει να υπάρχει. Δεν πιστεύουμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, ούτε πως όλα όσα λέμε είναι σωστά ή συνάδουν πλήρως μεταξύ τους. Νιώθουμε, όμως, πως μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, για να βαδίσουμε στο δρόμο προς την ολική απελευθέρωση.

edit post