Το Μανιφέστο του Hardline

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011


Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί μετάφραση του κειμένου «Hardline Manifesto» από την ιστοσελίδα SXETHIC. Ο λόγος που μεταφράστηκε είναι η αναφορά στο hardline στα τελέυταία γραπτά του Walter Bond, όπως το «Το Δόγμα του Vegan Hardline», το οποίο αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια.

Επειδή το hardline σαν τάση μέσα και έξω από την hardcore σκηνή και το straight edge είναι αρκετά αμφιλεγόμενο, τόσο για τις θέσεις του όσο και για τις πρακτικές του, θεωρήσαμε σκόπιμο να υπάρχει για ανάγνωση ένα από τα κυριότερα κείμενα που το ξεκίνησαν, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε ένα δίσκο των Vegan Reich.

Για μια κριτική πάνω στο hardline και στις απόψεις που εκφράζονται σχετικά με αυτό ίσως να επανέλθουμε πιο αναλυτικά στο σύντομο μέλλον. Προς το παρόν, δεν παίρνουμε καμία θέση ούτε φέρουμε καμία ευθύνη, απλά παραθέτουμε το υλικό για χάρη της πληροφόρησης.


Έχει έρθει η ώρα για μια ιδεολογία και ένα κίνημα που θα είναι και φυσικά και ηθικά αρκετά δυνατό για να πολεμήσει ενάντια στις δυνάμεις του κακού που καταστρέφουν τη γη (και όλη τη ζωή πάνω της). [Ένα κίνημα] που δε θα μπορεί να εξαγοραστεί, ούτε να παρεκτραπεί από πειρασμούς. Ένα κίνημα ελεύθερο από τις φαυλότητες που ναρκώνουν το νου και ασθενούν το σώμα. Μια ιδεολογία που θα είναι αγνή και ενάρετη, χωρίς αντιφάσεις και ασυνέπειες. [Μία ιδεολογία] που θα κρίνει τα πάντα με ένα κριτήριο και θα δίνει έμφαση στην προσωπική υπευθυνότητα και ευθύνη πάνω απ' όλα τα άλλα. Μια καθολική θέαση της ζωής που όχι δεν έχει να κάνει μόνο με το εξωτερικό, αλλά και με το εσωτερικό – συνειδητοποιώντας ότι μια φυσική οντότητα καταπίεσης, όπως το καπιταλιστικό σύστημα (όπου όλη η ζωή αντιμετωπίζεται ως διαθέσιμος πόρος), είναι κυρίως μια εξωτερική εκδήλωση των στρεβλών αξιών των ανθρώπων που συντηρούν τους θεσμούς που ελέγχουν τις ζωές μας, επηρεάζουν την κουλτούρα μας και καταστρέφουν τη γη.

Πρέπει να αναγνωρίζει επίσης το ουσιαστικό ελάττωμα των μονοθεματικών σκοπών, όπου η αντίληψη της δικαιοσύνης είναι πάντα επιλεκτική (με κάθε ειδικού ενδιαφέροντος ομάδα να παλεύει για τα δικαιώματα εκείνων που πέφτουν στην αντίληψή της, ενώ αμελεί, ή σε μερικές περιπτώσεις, αντιτίθεται στα δικαιώματα άλλων), ξεπερνώντας τέτοιες αποτυχημένες προσεγγίσεις, προς ένα λογικό και καθόλα περιεκτικό σύστημα σκέψης και πρόγραμμα δράσης, το οποίο μπορεί και θα πετύχει.

Εκείνη η ιδεολογία, εκείνο το κίνημα, είναι το Hardline. Είναι ένα σύστημα πίστης, ένας τρόπος ζωής που οδηγεί σε μια ηθική: ότι όλη η αθώα ζωή είναι ιερή, και πρέπει να έχει το δικαίωμα να ζει εκ της φυσικής της ειρηνικής ύπαρξης, χωρίς παρεμβάσεις. Αυτή η μία ηθική διασφαλίζει πως σε κάθε ζωή, από ένα έμβρυο, ή έναν ανεπτυγμένο άνθρωπο (μαύρο, άσπρο, άντρα ή γυναίκα), μέχρι ένα ζώο, ή το οικοσύστημά του, αποδίδονται εγγυημένα ίσα δικαιώματα, με ελευθερία για όλους, ανεξάρτητα από την προσωπική προκατάληψη κάποιου εναντίον τους. Υπό τις αρχές της Hardline ιδεολογίας, θα επιτρέπεται σε όλους να πράττουν όπως επιθυμούν εφόσον οι πράξεις τους δεν βλάπτουν, με κανένα τρόπο, τα δικαιώματα των άλλων. Κάθε πράξη που θα παρεμβαίνει σε τέτοια δικαιώματα δε θα θεωρείται ως «δικαίωμα» αυτή καθαυτή, και συνεπώς δεν θα γίνεται ανεκτή. Εκείνοι που βλάπτουν ή καταστρέφουν τη ζωή γύρω τους, ή δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία η ζωή ή η ποιότητά της απειλείται, δεν θα θεωρούνται από εκείνη τη στιγμή και πέρα αθώοι, και κατά συνέπεια δεν θα έχουν πλέον δικαιώματα.

Οι υποστηρικτές του Hardline οφείλουν να παραμένουν πιστοί σ' αυτές τις αρχές στην καθημερινή τους ζωή. Οφείλουν να ζουν όντες ένα με τους νόμους της φύσης, και όχι να τους ξεχνούν για χάρη του πόθου για ευχαρίστηση – από παρεκκλίνουσες σεξουαλικές πράξεις και/ή εκτρώσεις, έως χρήση ναρκωτικών κάθε είδους (και όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου κάποιος βλάπτει όλη τη ζωή γύρω του υπό το πρόσχημα ότι βλάπτει μόνο τον εαυτό του). Και, ως επακόλουθο αυτής της πεποίθησης, ότι κανείς δεν πρέπει να καταπατά τη ζωή ενός αθώου, δεν πρέπει να καταναλώνεται κανένα ζωικό προϊόν (είτε σάρκα, είτε γάλα, είτε αυγά). Παράλληλα με αυτή την αγνότητα της καθημερινής ζωής, ο αληθινός hardliner πρέπει να παλεύει για την απελευθέρωση του υπόλοιπου κόσμου από τις αλυσίδες του, σώζοντας ζωές σε κάποιες περιπτώσεις, και σε άλλες, αποδίδοντας δικαιοσύνη σε εκείνους που είναι ένοχοι για την καταστροφή [ζωών].

Μόνο έχοντας αυτή την αφοσίωση και την πίστη – ζώντας μια ζωή που βρίσκεται σε αρμονία με τους παραπάνω στόχους και πεποιθήσεις, αποκτώντας ισχύ από την αγνότητα του σώματος και του μυαλού, ενώ αντιτασσόμαστε ενεργά σε εκείνους που είναι ένοχοι για την καταστροφή του κόσμου με τις δηλητηριώδεις σκέψεις τους, σκοπούς και μόλυνση, μπορούμε να είμαστε νικηφόροι σε αυτόν τον αγώνα.

Κανένα σχόλιο