Αρχειοθήκη ιστολογίου


Πηγή: Sea Shepherd



Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε στις 2 Οκτωβρίου ότι το Ινστιτούτο Έρευνας Κητοειδών [Institute for Cetacean Research], μια κυβερνητική επιχείρηση που διαχειρίζεται τον ιαπωνικό φαλαινοθηρικό στόλο, επιβεβαίωσε πως η Sea Shepherd κόστισε στους φαλαινοθήρες 20,5 εκατομμύρια δολάρια κατά την φαλαινοθηρική περίοδο 2010-2011 στο καταφύγιο φαλαινών του Νότιου Ωκεανού.

Η τελευταία περίοδος βρήκε τους φαλαινοθήρες να πετυχαίνουν μόλις το 26% του δολοφονικού ποσοστού τους. Την προηγούμενη περίοδο, οι φαλαινοθήρες μπόρεσαν να πετύχουν μόνο το 17% εξαιτίας της παρέμβασης της Sea Shepherd. Η Sea Shepherd είχε μειονεκτική θέση καθώς το ανιχνευτικό της σκάφος, Brigitte Bardot, υπέστη ζημιές στην αρχή της εκστρατείας εξαιτίας ενός άτιμου κύματος.

Σε απάντηση στο άρθρο των  «New York Times» ο καπετάνιος Paul Watson δήλωσε: «Πιστεύω πως αυτό επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά μας στο να σταματήσουμε τις επιχειρήσεις φαλαινοθηρίας και πραγματικά να σώσουμε φάλαινες. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους». Ο καπετάνιος Watson συνέχισε, λέγοντας: «Πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τους δύο κύριους στόχους μας: πρώτα να σώσουμε τις ζώες όσων περισσότερων φαλαινών μπορούμε, και έπειτα να βυθίσουμε οικονομικά τον ιαπωνικό φαλαινοθηρικό στόλο».

Κατά την τελευταία περίοδο οι φαλαινοθήρες βυθίστηκαν ακόμα περισσότερο στα χρέη καθώς συνεχίζουν να λειτουργούν αποκλειστικά χάρη σε μεγάλες κυβερνητικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο για την αρωγή μετά το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Η αλήθεια είναι πως ο ιαπωνικός φαλαινοθηρικός στόλος βρίσκεται σε χαμηλό επιχειρησιακό επίπεδο. Το πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru χρειάζεται πολυδάπανες και εκτενείς επισκευές. Προκειμένου να επιστρέψουν στο Νότιο Ωκεανό, οι φαλαινοθήρες θα χρειαστούν άλλη μια τεράστια επιδότηση από την κυβέρνηση.

Γι' αυτό το λόγο η Ιαπωνία έχει λάβει ακραία μέτρα ώστε να περιορίσει την αποτελεσματική δουλειά του καπετάνιου Paul Watson και της Sea Shepherd μέσω κατασκευασμένων κατηγοριών. Οι φαλαινοθήρες πιστεύουν πως αν καταφέρουν να βγάλουν τον καπετάνιο Watson εκτός, θα μπορέσουν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις της Sea Shepherd.

Ωστόσο ο στόλος της Sea Shepherd είναι πιο δυνατός από ποτέ, με τέσσερα αντιφαλαινοθηρικά σκάφη έτοιμα να παρέμβουν στις δράσεις των παράνομων ιάπωνων φαλαινοθήρων τον Δεκέμβρη, με την επιχείρηση «Μηδενική Ανοχή» [Operation Zero Tolerance].

Ο καπετάνιος Peter Hammarstedt είπε τα εξής σχετικά με την επιχείρηση αυτή: «Ο σκοπός μας είναι να εξαλείψουμε τις δολοφονίες φαλαινών αυτή την περίοδο και τώρα είμαστε σε θέση να το πράξουμε αυτό. Πιστεύουμε πως αν καταφέρουμε να μην υπάρξει καμία δολοφονία, τότε θα μπορέσουμε να διώξουμε τους φαλαινοθήρες από το καταφύγιο φαλαινών στο Νότιο Ωκεανό».

Κανένα σχόλιο