Αρχειοθήκη ιστολογίου


Πηγή: Anarchy Press


Πραγματοποιήθηκε χθες πορεία χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Την πορεία καλούσαν επιτροπές κατοίκων από διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης και του Κιλκίς, και διάφορες άλλες οργανώσεις.

Το κάλεσμα ήταν στις 11.30 στην πλατεία δημαρχείου, ενώ προσυγκέντρωση είχε καλέσει στις 11.00 και το “Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού”. Από τις 11.30 στο χώρο του δημαρχείου βρίσκονται σύντροφοι και συντρόφισσες της Αναρχικής Αρχειοθήκης Θεσσαλονίκης και μοιράζονται κείμενα και παλαιότερα φύλλα της μηνιαίας αναρχικής εφημερίδας “Διαδρομή Ελευθερίας” και πετιούνται τρικάκια.

Η πορεία βγαίνει στην Τσιμισκή και κατευθύνεται προς τα Λαδάδικα, όπου κλούβες των ΜΑΤ κλείνουν το δρόμο. Η πορεία τότε από την παραλιακή φθάνει στο Λευκό Πύργο. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας φωνάζονται συνθήματα ενάντια στα σχέδια εξόρυξης από την “Ελντοράντο”, συνθήματα για την υπεράσπιση της φύσης, του νερού, των βουνών, και συνθήματα εναντίον των μπάτσων. Γράφονται επίσης αναρχικά συνθήματα σε τοίχους στο κέντρο της πόλης.

Είναι γνωστή η τεράστια καταστροφή που προκαλείται ήδη στο δάσος των Σκουριών και οι δυνητικά εφιαλτικές επιπτώσεις των κυάνιου στην ευρύτερη περιοχή. Η απληστία, όμως, των κρατούντων είναι τέτοια που το αυτάκι τους δεν ιδρώνει από τις εκκλήσεις για “νομιμότητα”, ειρηνικές πορείες, δημοψηφίσματα για θεσμική διευθέτηση του ζητήματος, ή ακόμη και την κάλυψη ή μη από τα ΜΜΕ, που για κάποιους φαίνεται ότι είναι σημαντική, ενώ για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους είναι γνωστός ο ρόλος των ΜΜΕ και δεν τρέφουν καμία αυταπάτη…

Γεγονός βέβαια είναι ότι η τοξική σκόνη απειλεί όλη την ευρύτερη περιοχή και τις τουριστικές παραλίες της υπόλοιπης Χαλκιδικής (πρώτο και δεύτερο “πόδι”). Κι ως γνωστόν οι τοξικές ουσίες επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους…
Το κείμενο που μοιράστηκε ήταν το εξής:

——————————————————————————————

ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΗ ΓΗ

Ο Ιούλιος Βερν στο βιβλίο του «Από τη Γη στη Σελήνη» μιλούσε για τα φανταστικά ταξίδια στο διάστημα, σε μια εποχή που ο τεχνολογικός πολιτισμός έμοιαζε να δίνει λύσεις σε όλα. Σήμερα η επιστημονική φαντασία έχει μετατραπεί σε επιστημονική ραδιουργία. Ο τεχνολογικός ίλιγγος, μαζί με την απληστία, που μετράει τα πάντα σε κέρδος, μετατρέπει σταδιακά τη Γη σε σεληνιακό τοπίο. Ο άνθρωπος, θέλοντας να κατακτήσει τα πάντα, τεμάχισε τη γη, έκανε τη φύση κράτη, χωράφια, μεταλλεία… Στις Σκουριές Χαλκιδικής ήδη το δάσος θανατώνεται και πάνω στη γυμνή Γη ετοιμάζονται να ασελγήσουν αυτοί που έχρησαν τον εαυτό τους κυρίαρχό της. Ο πολιτισμός μοστράρει τα κοφτερά του νύχια με μόνο σκοπό να ισοπεδώσει οτιδήποτε φυσικό και ελεύθερο. Η ανάπτυξη πλέον προκαλεί ανατριχίλα. Ικανοποιεί την ανάγκη «Ζωτικού Χώρου» των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος κάθε μορφής ζωής. Όσοι αντιδρούν καταστέλλονται άγρια, κακοποιούνται σωματικά και ψυχικά, φυλακίζονται και δικάζονται ως ένοχοι από το κράτος, που διαθέτει απλόχερα τους νόμους του σαν κόκκινο χαλί, για να πατήσει πάνω η άπληστη ανάπτυξη. Τα γεγονότα της Χαλκιδικής, όπως και λίγο καιρό πριν της Λευκίμμης και της Κερατέας είναι ένα μέρος της πορείας του κόσμου που όλο και απογυμνώνεται από την ίδια τη ζωή.

χρυσός: Τουρκία(Κisladag), Αργεντινή (Pascua Lama, το El Moro και την Andalgalá), Βουλγαρία (Chelopech) χρώμιο και χαλκός: Θιβέτ (Markham) Κίνα (πόλη Σιφάγκ) λιγνίτης: Κίνα( πόλη Yinggehai) ασήμι: Περούφράγματα: Ιράν…βωξίτης: Φωκίδα λιγνίτης: Κοζάνη-Πτολεμαΐδαπερλίτης: Μήλος βαριά βιομηχανία: Εύβοια (Μαντούδι) χρυσός:Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική, Κιλκίς…

Τα ονόματα είναι πολλά, αλλά δεν περιλαμβάνουν ούτε ανθρώπους ούτε κανένα άλλο είδος ζωής. Οι αριθμοί είναι πολλοί: μετράνε τα κέρδη των εταιρειών από τις εξορύξεις, μετράνε την κρατική συνενοχή, μετράνε τις αντιδράσεις και τις συγκρούσεις, τις ζωές που χάθηκαν και συνεχίζονται να χάνονται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, είτε αυτές χάνονται άμεσα (ζώα και φυτά εξαφανίζονται ή αναγκάζονται να αλλάξουν περιβάλλον, κρατικές δολοφονίες των ανθρώπων που εξεγείρονται, εργατικά «ατυχήματα») είτε μακροπρόθεσμα (μολυσματικές ασθένειες και ολοκληρωτική καταστροφή της φύσης χωρίς επιστροφή). Τα ονόματα και οι αριθμοί μετράνε την καταστροφή. Η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυριαρχία είναι η κρατική πανούκλα που σπέρνει το θάνατο.

ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΜΗΔΕΣ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.


Αναρχική Αρχειοθήκη Θεσσαλονίκης

Κανένα σχόλιο