Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Villa Vegan

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Η Villa Vegan (Μιλάνο) είναι μία βίγκαν αναρχική κατάληψη. Εδώ και 14 χρόνια υποστηρίζει έμπρακτα αγώνες ενάντια στις φυλακές, στον καπιταλισμό και στο σύγχρονο πολιτισμό, αντιτίθεται στα στρατόπεδα “φιλοξενίας” μεταναστών, συμμετέχει σε κινήσεις φεμινιστικού χαρακτήρα όπως και απελευθέρωσης της φύσης και των ζώων. Όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί σημείο συνάντησης, ελεύθερης επικοινωνίας και ανταλλαγής ανατρεπτικών, προς το υπάρχον καθεστώς, ιδεών και προθέσεων και στεγάζει εκδηλώσεις, συναυλίες και πολλά άλλα αυτό-οργανωμένα και αντι-εμπορευματικά εγχειρήματα. Η κατάληψη αυτή, όπως και χιλιάδες άλλα στέκια και καταλήψεις παγκοσμίως, αποτελεί χώρο για όσους/ες αρνούνται να χωρέσουν στη ζωή που τους επιβάλλουν οι σύγχρονες καπιταλιστικές ανάγκες, οι αλλοτριωμένες και ανταγωνιστικές κοινωνικές σχέσεις. Σημαντικό για εμάς είναι να σημειωθεί ότι σε αυτήν έχουν βρεί καταφύγιο πολλά ζώα που έχουν απελευθερωθεί από κοντινά βιομηχανικά εκτροφεία.

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για τις δημοτικές αρχές και την αστυνομία ώστε να κινηθούν απειλητικά προς τους καταληψίες. Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα του Ιουλίου εμφανίστηκαν μπάτσοι έξω από τη Villa Vegan όπου παρέδωσαν έγγραφα του Τομέα Δημόσιας Ιδιοκτησίας και Κατοικιών σε δύο καταληψίες. Μέσω των εγγράφων αυτών προειδοποιούν πως θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε το κτίριο να βρεθεί στη διάθεση του δημοσίου. Επίσης, αποκαλύπτουν πως πραγματοποιούν έρευνες για την αναγνώριση όλων των καταληψιών. Οι σύντροφοι έχουν ήδη αντιληφθεί ρουφιάνους του Digos (πολιτική αστυνομία του Μιλάνο) να παρακολουθούν τον κόσμο που μπαινοβγαίνει και να κρατάνε τον αριθμό πινακίδων των οχημάτων τους. Οι πιέσεις αυτές δεν τους τρομοκρατούν αλλά αντιθέτως τους πεισμώνουν περισσότερο να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Δηλώνουν πως θα αμυνθούν όσο καλύτερα μπορούν απέναντι στο κράτος και καλούν τον κόσμο να συμμετέχει και να υποστηρίξει το εγχείρημα με όποιο τρόπο επιθυμεί.

Η ιταλική πραγματικότητα δε διαφέρει καθόλου από την ελληνική, όπως και από τις περισσότερες (δυτικές τουλάχιστον) κοινωνίες. Η καταστολή που δεχόμαστε από τους εξουσιαστές είναι πανομοιότυπη. Είτε βαφτίζοντας τρομοκρατικές τις δράσεις άμεσης ρήξης με τους καταπιεστικούς μηχανισμούς επιβάλλοντας φυλακίσεις και εξοντωτικά βασανιστήρια, είτε με τις δολοφονικές επιθέσεις που δέχονται καθημερινά μετανάστες και αγωνιζόμενοι, είτε απειλώντας τους αυτό-οργανωμένους χώρους με κάθε μέσο. Να θυμήσουμε τις πολυετείς και αποφασιστικές συγκεντρώσεις ενάντια στα τρένα υψηλής ταχύτητας και τους χιλιάδες κατοίκους της Χαλκιδικής που δεν κάνουν βήμα πίσω απέναντι στην ισοπέδωση των βουνών και της ζωής τους. Σε καθεμιά από τις χιλιάδες αντίστοιχες περιπτώσεις, οι μπάτσοι στέκονται απέναντι στους διαδηλωτές δέρνοντας και συλλαμβάνοντας. Το κράτος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ελέγξει την κοινωνική ζωή και να φρουρήσει τα κέρδη των αστών. Αγαπημένη μέθοδός του είναι η εισβολή σε σπίτια αγωνιστών. Στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα έχουν συλληφθεί με αυτόν τον τρόπο δεκάδες άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας (τέτοιες πρακτικές δεν είναι μακρινές ούτε άγνωστες στον ελλαδικό χώρο).

Εμείς από τη μεριά μας θα θέλαμε να πούμε πως η αλληλεγγύη μεταξύ των εξεγερμένων δε γνωρίζει από αποστάσεις και γλωσσικές διαφορές. Κάθε φορά που μαθαίνουμε ότι διώκεται κάποιος/α σύντροφος/ισσα ή απειλείται κάποιο εγχείρημα – κάποιος αγώνας, κάθε φορά που καταπατάται κάποια ελευθερία τότε όλοι/ες διωκόμαστε, όλοι/ες απειλούμαστε, όλες οι ελευθερίες καταπατούνται. Όσο οπλίζουμε τα μέσα επικοινωνίας και αντιπληροφόρησής μας, τόσο περισσότερο κουράγιο αποκτάμε και όσο πιο δυνατή είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας τόσο καλύτερα οπλίζονται οι άμυνες και η αντιπαράθεσή μας με την εξουσία.

Υπό οποιαδήποτε συνθήκη κι αν μας έχει επιβληθεί, ο αγώνας μας δε γνωρίζει από συμβιβασμούς και διαπραγματεύσεις με την εξουσία. Όσο και να δυναμώνουν την καταστολή, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να “σκύψουμε το κεφάλι” ούτε να αφομοιωθούμε στις μάζες των νομοταγών, υπάκοων πολιτών. Ο κοινωνικός – ταξικός αγώνας δεν έχει σταματημό.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση

Κανένα σχόλιο