Αρχειοθήκη ιστολογίου


Η ανάρτηση αυτή αφορά στην υπόθεση των εννιά αναρχικών που συνελήφθησαν και κρατούνται από το τουρκικό κράτος από τις 14 Μαΐου. Αρχικά παρατίθεται μια σύντομη ενημέρωση για τα γεγονότα από το ALFSG. Στη συνέχεια είναι η ανακοίνωση της οργάνωσης Yeryüzüne Özgürlük Derneği (όπως έχει μεταφραστεί από τη Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση), και τέλος η δημόσια επιστολή των κρατουμένων (από την αγγλική της μετάφραση, με κάποια σημεία να είναι μάλλον δυσνόητα κατά τη μεταφορά από τη μία γλώσσα στην άλλη - χωρίς όμως να χάνεται το γενικότερο νόημα).



Λευτεριά στους φυλακισμένους αναρχικούς στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία! 
Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης - 12 Ιουνίου 2012 

Στις 14 Μαΐου 60 άνθρωποι που συμμετείχαν στην πορεία της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθησαν και έγιναν έρευνες στα σπίτια τους. Κατηγορούνται για «πρόκλησεις ζημιών σε δημόσια περιουσία στο όνομα τρομοκρατικής οργάνωσης», επειδή κατά τη διάρκεια της πορείας προκλήθηκαν ζημειές σε μερικές τράπεζες. Εννιά από αυτούς κρατούνται ακόμα στη φυλακή. Ένα από αυτούς (ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως LGBT) έγινε στόχος λεκτικών επιθέσεων μίσους.

Χρησιμοποιώντας την απειλή των 15-20 χρόνων στη φυλακή, κάποιοι από αυτούς τους εννιά πιέστηκαν τις πρώτες μέρες (τις οποίες πέρασαν απομονωμένοι από τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και τους δικηγόρους τους) και ομολόγησαν πως είναι ηγετικά στελέχη τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτή η κατηγορία φαίνεται παράλογη αν δει κανείς στα διάφορα κομμάτια του αναρχικού κινήματος στα οποία δραστηριοποιούνταν - από το κομμάτι για τα δικαιώματα των ζώων μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οικολογικό κίνημα και το LGBT.

Είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές από το αναρχικό φάσμα, το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων και το οικολογικό κίνημα κατηγορούνται ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Η ίδια μέθοδος καταστολής έχει μια μακρά και θλιβερή παράδοση ενάντια σε κουρδικές και άλλες αριστερές ομάδες και άτομα.

Γι' αυτό είναι ακόμα πιο αναγκαίο να δείξουμε στoυς πράκτορες της καταστολής ότι οι φυλακισμένοι ακτιβιστές δεν είναι απομονωμένοι, αλλά έχουν ένα ευρύ, διεθνές κίνημα που στέκεται από πίσω τους, το οποίο θεωρεί πως η αξία της υπεράσπισης ζωών και της αξιοπρέπειας ανθρώπων και ζώων είναι πάνω από αυτή μερικών (σπασμένων) παραθύρων. Σε μια δημόσια επιστολή τους οι εννιά κρατούμενοι μιλούν για πρώτη φορά [βλ. επιστολή στη συνέχεια της ανάρτησης] και η οργάνωση Yeryüzüne Özgürlük Derneği [Freedom to Earth Association, ελληνιστί «Οργάνωση για την Ελευθερία της Γης»] καλεί για διεθνή ένδειξη αλληλεγγύης [βλ. αμέσως επόμενο κείμενο].

Στις 12 Ιουνίου άνθρωποι από πολλές χώρες ανά τον κόσμο θα διαδηλώσουν μπροστά στις τουρκικές πρεσβείες για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους κρατούμενους και για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους. Οργανώστε δράσεις στις πόλεις σας! [λίστα τουρκικών πρεσβειών]

Μην αφήσετε μόνους τους κρατούμενους!

Υποστηρίξτε τους τούρκους ακτιβιστές και απαιτήστε την άμεση απελευθέρωσή τους!





Επείγον κάλεσμα αλληλεγγύης από την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία

Μέλη της Oργάνωσης για την Eλευθερία της Γης (Yeryüzüne Özgürlük Derneği), που υπερασπίζονται την ελευθερία των ζώων, της γης, του ανθρώπου, των πράσινων αναρχικών και των αναρχικών συνολικότερα, συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική από τα σπίτια τους ταυτόχρονα στις 14 Μαΐου στις 5 το πρωί. Θα βρίσκονται κάτω από προσωρινή αστυνομική κράτηση για 4 ημέρες. Παρόλο που όλα τα μέλη της Oργάνωσης για την Eλευθερία της Γης είναι πλέον ελεύθερα, 9 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται βίγκαν και χορτοφάγοι, οδηγήθηκαν στην φυλακή όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Η οργάνωσή μας, Eλευθερία για τη Γη, ασχολείται με κάποια θέματα όπως τα δικαιώματα των ζώων, τα δικαιώματα των ανθρώπων και η οικολογία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση διεξάγεται από την αστυνομία ενάντια σε ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και αναρχικούς ακτιβιστές. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι τα άτομα που έχουν συλληφθεί ευθύνονται για τις επιθέσεις της 1ης Μάη σε τράπεζες και σε πολυεθνικά καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον, αυτή δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η περίπτωση καθώς αυτά τα άτομα είναι κατά της βίας. Στην πραγματικότητα, η αστυνομία προσπαθεί απλά να φιμώσει και να ποινικοποιήσει προσπάθειες όπως η απελευθέρωση των ζώων, η υπεράσπιση της γης και ο αγώνας για την απελευθέρωση των ανθρώπων.

Τόσο η αστυνομία όσο και τα μίντια ισχυρίστηκαν ότι οι επιθέσεις «μας» στις τράπεζες ήταν πράξεις βίας. Βέβαια, η αληθινή πράξη βίας ήταν οι αβάσιμες συλλήψεις και η κράτηση εξήντα ατόμων από την Τουρκία. Η ελευθερία είναι πολύ πιο σημαντική από τα σπασμένα γυαλιά. Είχαμε υποστεί τέσσερις ημέρες ανάκριση και τώρα εννέα άτομα είναι ακόμα στη φυλακή για τα υποτιθέμενα εγκλήματα τους. Ωστόσο το μοναδικό τους «έγκλημα» ήταν ότι είναι αναρχικοί. Αυτό είναι το πραγματικό έγκλημα. Επιπλέον αυτός είναι ο φόβος του κράτους. Τα τελευταία χρόνια η τούρκικη κυβέρνηση αύξησε την καταστολή σε όσους αντιστέκονται οι οποίοι επικρίνουν τις αντι-δημοκρατικές κυβερνήσεις και τους κατασταλτικούς κανόνες. Η αστυνομοκρατία όλο και αυξάνεται και υπάρχουν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας. Τώρα προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον αγώνας μας ενάντια στο σύστημα και σε κάθε είδους κυριαρχία δημιουργώντας μια φανταστική τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με νόμιμες οργανώσεις και κάποιους αναρχικούς , με άτομα που είναι υπέρ της απελευθέρωσης των ζώων και με άτομα οικολόγους. Αυτό είναι μια συνολική καταστολή ενάντια σε αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, άτομα υπέρ της απελευθέρωσης των ζώων, ακτιβιστές για την υπεράσπιση της γης. Τώρα όλοι οι ακτιβιστές που είναι φυλακισμένοι και βρίσκονται εν αναμονή για τις επόμενες συλλήψεις, περιμένουν κάποια αλληλεγγύη και υποστήριξη από τους συντρόφους τους και τους φίλους τους σε όλο τον κόσμο.

Για αλληλεγγύη, καλούμε όλους τους αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, άτομα υπέρ της απελευθέρωσης των ζώων, ακτιβιστές για την υπεράσπιση της γης να πουν «Λευτεριά στους αναρχικούς και λευτεριά στους φυλακισμένους της 1ης Μάη!» μπροστά από τούρκικα προξενεία και πρεσβείες σε όλο τον κόσμο.

Με αλληλεγγύη και αγάπη…

Yeryüzüne Özgürlük Derneği 
[Freedom to Earth Association ή Οργάνωση για την Ελευθερία της Γης]





Μια δημόσια επιστολή των αναρχικών κρατουμένων στην Τουρκία προς τον κόσμο 

Όπως είναι γνωστό, έγιναν κάποιες επιθέσεις σε μερικές τράπεζες και εταιρείες, οι οποίες βρίσκονταν γύρω από το MecidiyekÃy-ÅiÅli, από μερικούς αναρχικούς που ήταν μέσα στο αναρχικό μπλοκ την 1η Μαΐου του 2012. Εμείς, ως 9 από τους 60 ανθρώπους που βρέθηκαν υπό κράτηση, με κατηγορίες από την αστυνομία. Εμείς, ως 9 αναρχικοί κρατούμενοι που συνελήφθησαν έπειτα από απόφαση του 9ου Ποινικού Δικαστηρίου και τοποθετήθηκαν στις φυλακές Metris (τύπου Τ), απ' όπου και γράφουμε αυτό το γράμμα. Οι περισσότεροι από εμάς βρέθηκαν υπό κράτηση από τις αντιτρομοκρατικές ομάδες στις 14 Μαΐου, στις 5 το πρωί, και κάποιοι την επόμενη μέρα. Οι υπολογιστές μας, τα τηλέφωνα, οι σκληροί δίσκοι, τα βιβλία και αρκετά άλλα προσωπικά πράγματά μας κατασχέθηκαν από την αστυνομία, η οποία ήρθε με δυναμικό 10-20 ατόμων στα σπίτια μας. Ο ισχυρισμός της αστυνομικής υπηρεσίας προς εμάς ήταν η «πρόκληση ζημιών σε δημόσια περιουσία στο όνομα τρομοκρατικής οργάνωσης».

Κι ενώ τα άτομα αυτά, που έχουν αρκετά διαφορετικές οπτικές ως προς τις αναρχικές ιδέες και επίσης ειδώθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της επιτήρησης, κατηγορούνταν για δημιουργία τρομοκρατικής οργάνωσης, και κάποια από αυτά εξαναγκάστηκαν από την αστυνομία στις ανακρίσεις να ομολογήσουν πως είναι αρχηγοί τρομοκρατικής οργάνωσης.

Παρόλο που η ηγεσία/αρχηγία είναι παντελώς αντίθετη προς την αναρχική ιδέα και έτσι είναι αδύνατο να ισχύει ο ισχυρισμός της αστυνομίας, ο οποίος πρόκειται για κωμικοτραγική ανοησία, ο ισχυρισμός για «μέλη της ίδιας τρομοκρατικής οργάνωσης» κάνει τα πράγματα ακόμα πιο κωμικά. Οι άνθρωποι τους οποίους κατηγορεί η αστυνομία ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης δεν είχαν κανένα όπλο ή πυρομαχικό στο σπίτι τους. Ωστόσο, βιβλία που μπορούν να βρεθούν σε κάθε βιβλιοπωλείο -π.χ. βιβλία από συγγραφείς όπως ο Κροπότκιν- θεωρούνται ως οργανωτικά έγγραφα στις ανακρίσεις της αστυνομίας. Τα άρθρα που διάβαζαν και τα βίντεο που διαμοίραζαν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θεωρούνται αποδείξεις για το δικαστήριο από την αστυνομία.

Η συμμετοχή ως μέλη των ανθρώπων αυτών σε μια νόμιμη οργάνωση, η οποία δουλεύει για την απελευθέρωση των ζώων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και για οικολογικά θέματα, θεωρείται επίσης απόδειξη από την αστυνομία. Χρησιμοποιήθηκαν όλες οι ψυχολογικές πιέσεις πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, που βρίσκονται υπό κράτηση για 4 μέρες και δεν επιτρεπόταν να δουν τα μέλη της οικογένειάς τους, ή να καλέσουν τηλεφωνικά οποιονδήποτε – ακόμα και τους δικηγόρους τους. Ένας από τους LGBT φίλους μας δέχθηκε επίθεση με «λόγια μίσους». Όλοι εξαναγκάστηκαν να ομολογήσουν την ύπαρξη τρομοκρατικής οργάνωσης και επίσης να δώσουν πλαστές ομολογίες για τους άλλους. Ωστόσο, δύο μόνο, οι οποίοι φοβήθηκαν από απειλές για 15-20 χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διατύπωσαν ανακρίβειες για ανθρώπους για τους οποίους δεν ξέρουν τίποτα.

Εξαιτίας της πίεσης της αστυνομίας, κατηγόρησαν κάποια άτομα για τα οποία η αστυνομία δεν είχε κανένα στοιχείο επικοινωνίας μεταξύ τους μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου ή κάποιου άλλου μέσου επικοινωνίας, ως αρχηγούς της οργάνωσης, και τους «ταυτοποίησε» ως αυτούς που προκάλεσαν τις ζημιές. Οι περισσότεροι από τους φίλους μας συνελήφθησαν απλά επειδή έχουν τον ίδιο τύπο και χρώμα τσάντας, τα ίδια παπούτσια, ζώνη, κτλ., όπως εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να έχουν αντίστοιχα τα ίδια, με αυτούς που έχουν βιντεοσκοπηθεί κατά την επίθεση. Φυσικά δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι υπάρχει μια αναρχική τρομοκρατική οργάνωση με τέτοια ελλειπή και παράλογα στοιχεία. Εξαιτίας αυτού κατηγορηθήκαμε για πρόκληση ζημιών σε δημόσια περιουσία. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς, ως αναρχικοί που απορρίπτουν τους νόμους και τις εξουσίες και που βλέπουν όλα τα κράτη ως δολοφόνους, δε νοιαζόμαστε για το αν το κράτος μας λέει ότι είμαστε τρομοκράτες ή όχι. Δε μας νοιάζει καθώς για τη μαζική σφαγή δεκάδων ανθρώπων στο Ρομπόσκι από το κράτος, στην οποία σκοτώθηκε ο 11χρονος Ugur Kaymaz με δεκατρείς σφαίρες, δεν έχει υπάρξει καμία τιμωρία, παρά μόνο δικάζουν εμάς. Το κράτος που σκότωσε 34 ανθρώπους το 1977, δεν προσήγαγε ούτε έναν. Αλλά δεν είχε πρόβλημα να προσαγάγει 60 ανθρώπους και να συλλάβει τους 9 από αυτούς για μονάχα 3-5 σπασμένα παράθυρα τραπεζών.

Δύο από τους συλληφθέντες φίλους μας δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις τελικές εξετάσεις των πανεπιστημίων τους, και υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθεί έρευνα από τα πανεπιστήμια και να λάβουν ποινή για παύση ή και διακοπή σπουδών. Ένας από τους φίλους μας ετοιμαζόταν για τις γενικές εξετάσεις με σκοπό την είσοδο στο πανεπιστήμιο, και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι δυνατόν να διαβάσει αρκετά στη φυλακή. Μάθαμε νέα πως 3 φίλοι μας απολύθηκαν μετά τη σύλληψή τους. Από την πρώτη στιγμή της κράτησής μας βιώνουμε το νομικό σύστημα, για το οποίο πάντα μας λέει το κράτος πόσο σπουδαίο είναι, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από πίεση και μέσω κανονικοποίησης, και έννοιες όπως δικαιοσύνη και δικαίωμα είναι απλά στη θεωρία. Θέλουμε να βγούμε έξω τώρα. Αλλά επιτρέψτε μας να ξεκαθαρίσουμε ότι ούτε το ζητάμε από κανένα ούτε παρακαλάμε κανένα. Ξέρουμε ότι είμαστε στη φυλακή λόγω των πολιτικών μας ιδεών. Γι' αυτό δε μετανιώνουμε για τίποτα από όσα κάναμε ή δεν κάναμε. Ο λόγος που γράφουμε αυτό το γράμμα είναι για να πούμε την αλήθεια στον κόσμο και να τη μάθει, για να τους βοηθήσουμε να μάθουν τι γίνεται.

Ξέρουμε το σκοπό εκείνων που μας συνέλαβαν, δεν είναι απλά για να μας φοβίσουν επειδή συμμετείχαμε σε μια δράση, θέλουν επίσης να μας κάνουν ανθρώπους που φοβούνται να αντισταθούν για [να υπερασπίσουν] τα ίδια τους τα δικαιώματα. Αλλά αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι οι φυλακές του απαίσιου πολιτισμού τους δε μπορούν να καταπιέσουν τις ιδέες μας και ότι νιώθουμε πιο δυνατοί από ποτέ άλλοτε. 

Βλέπουμε όλους τους αναρχικούς του κόσμου ως συντρόφους μας και τους στέλνουμε τα χαιρετίσματά μας, την αγάπη μας και το κάλεσμα αλληλεγγύης προς όλους τους εξεγερμένους του κόσμου, που έχουν την φωτιά της ελευθερίας στην καρδιά τους και που είναι στην Αθήνα, στο Αμέντ, στο Τσιάπας, στην Γάζα, στο Τορόντο ή στο Σιάτλ... Να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι σας και ότι υπάρχουν άνθρωποι σε εκείνες τις χώρες που αγωνίζονται επίσης. Τους ευχαριστούμε όλους, για την αλληλεγγύη και για τις δράσεις που μας υποστηρίζουν. Δε μπορούμε να ορίσουμε τα συναισθήματά μας και να τα περιγράψουμε για τους εδώ αναρχικούς που μας υποστηρίζουν και έχουν δραστηριοποιηθεί για εμάς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτές οι σελίδες είναι πολύ περιορισμένες για το ευχαριστώ μας προς αυτούς. Τους αγκαλιάζουμε όλους με τα πιο στοργικά μας χαιρετίσματα. Να ξέρουν πως γνωρίζουμε ότι είναι μαζί μας, και ποτέ δε νιώθουμε μόνοι, ούτε για μια στιγμή. Με ευχές από εμάς για πολλές και μακρές μέρες εξέγερσης και αλληλεγγύης.

Οι αναρχικοί κρατούμενοι: Beyhan ÃaÄrÄ TuzcuoÄlu / Burak Ercan / Deniz / Emirhan Yavuz / Murat GãmÃÅkaya / OÄuz Topal / Sinan GãmÃÅ / Ãnal Can TãzÃner / Yenal YaÄcÄ 

Κανένα σχόλιο