Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δε μας τρομοκρατούν...

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012


Ένα κείμενο για τους συλληφθέντες της Κυριακής 9 Σεπτέμβρη στις Σκουριές. Από το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Η προσθήκη της εικόνας από εμάς.



Στις 9/9/2012 περίπου χίλιοι κάτοικοι της Χαλκιδικής, μαζί με αλληλέγγυες/ους από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αθήνα ανέβηκαν στον Κάκαβο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μεταλλεία χρυσού της Eldorado. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ξεπέρασε κάθε όριο, με 13 κλούβες να κλείνουν την είσοδο στο Χοντρό Δέντρο και ένα ελικόπτερο να συντονίζει τις κινήσεις. Έλεγχοι και εξακριβώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε λεωφορεία και αυτοκίνητα που κατευθύνονταν στην κινητοποίηση στο ύψος των Πλανών. Οι δυνάμεις καταστολής, συνεπείς στο δόγμα της μηδενικής ανοχής, έπνιξαν τους διαδηλωτές με τη ρίψη εκατοντάδων χημικών και τραυμάτισαν πολλούς από αυτούς με ευθείες ρίψεις δακρυγόνων, στοχεύοντας στα κεφάλια τους. Αποτέλεσμα της μανίας τους ήταν να τεθεί σε κίνδυνο η όραση και η ακοή διαδηλωτών, να προκληθούν πάμπολλα εγκαύματα και ένας σύντροφός μας να υποστεί θλάση στον πνεύμονα και ρήξη σπλήνας.

Στο τέλος της κινητοποίησης, κατά τη διάρκεια της συντεταγμένης αποχώρησης των διαδηλωτών, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις δέκα ατόμων, εκ των οποίων τρεις από τη Μ. Παναγία κατηγορούνται για “συμμετοχή σε συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων”, χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Πρόκειται για την πρώτη φορά από την εποχή της χούντας που στοιχειοθετείται κατηγορία για συμμετοχή σε κινητοποίηση. Ένας ακόμα κάτοικος της Ιερισσού συνελήφθη καθώς κατά την επιστροφή από τη δουλειά του, συνάντησε τους διαδηλωτές στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν οι εκδικητικές συλλήψεις. Ο τελευταίος βαρύνεται με τις κατηγορίες “διατάραξη κοινής ειρήνης” και “στάση και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης”.

Η αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες είναι αυτονόητη και αποτελεί μέρος του συνολικού αγώνα που δίνεται ενάντια στα μεταλλεία. Ενός αγώνα που πραγματώνεται από τις τοπικές κοινωνίες κάθε σημείου του πλανήτη, όπου αναπτύσσονται ή σχεδιάζονται εξορυκτικές δραστηριότητες, ενάντια στη λεηλασία και την εμπορευματοποίηση της φύσης που επιχειρείται από το κεφάλαιο και τους εκάστοτε κυβερνώντες. Εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν, καταργούν εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και υιοθετούν τακτικές μαστιγίου και καρότου για να παρουσιάσουν την καταστροφή ως ανάπτυξη, ενώ στην πραγματικότητα διαρρηγνύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή δημιουργώντας εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις.

Δεν στεκόμαστε απλά αλληλέγγυες/οι στους αγωνιζόμενους και διωκόμενους κάτοικους της ΒΑ Χαλκιδικής, αλλά ως Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού θεωρούμε ότι το ζήτημα των μεταλλείων καθώς και οι αγώνες ενάντια σε αυτά δεν αφορούν μόνο τους κάτοικους των άμεσα θιγόμενων περιοχών (Κιλκίς, Χαλκιδική, Έβρο), αλλά όλες και όλους μας. Μιλάμε σε πρώτο πρόσωπο, γιατί η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, δεν γνωρίζει τοπικά και εθνικά όρια.

Ο αγώνας αυτός δεν θα είναι εύκολος αλλά γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μπάτσοι και δικαστές, προστατεύοντας και αυτοί τα συμφέροντα των αφεντικών τους, θα προσπαθήσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις με ευρεία καταστολή και ποινικές διώξεις, αλλά θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Την Πέμπτη 20/09/2012 στο δικαστήριο Πολυγύρου δικάζονται οι συλληφθέντες της πορείας. Θα είμαστε εκεί υπερασπιζόμενες/οι τους κοινούς μας αγώνες. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, αδιαφορώντας για το αν ο αγώνας μας κριθεί από τη δικαστική μαφία παράνομος ή νόμιμος, γιατί μας αρκεί ότι είναι δίκαιος.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΚΑΤΩ Η ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

Κανένα σχόλιο