Αρχειοθήκη ιστολογίου


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας εξέδωσε την Δευτέρα μία απόφαση σύμφωνα με την οποία επιτρέπει την επανάληψη των εργασιών στο φράγμα του Μπέλο Μόντε, το τρίτο σε μέγεθος τέτοιο έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή στον κόσμο, στην καρδιά της βραζιλιάνικης Αμαζονίας.

Με προκαταρκτική απόφαση ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κάρλος Άιρες Μπρίτο ακύρωσε την απόφαση τοπικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου της 14ης Αυγούστου για τη διακοπή των εργασιών με την αιτιολογία ότι πριν από την έναρξη του έργου δεν ζητήθηκε η γνώμη των Ινδιάνων που κατοικούν στην περιοχή.

Ο πρόεδρος έκανε δεκτή τη θέση του εισαγγελλέα Λουίς Ινάσιο Ανταμς, που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του κράτους, και έκρινε ότι οι εργασίες θα πρέπει να επαναληφθούν για να μην υποστεί σημαντικές και ανεπανόρθωτες ζημίες η δημόσια περιουσία, η διοίκηση, η οικονομία και η ενεργειακή πολιτική της Βραζιλίας.

Το φράγμα του Μπέλο Μόντε κατασκευάζεται επί του ποταμού Σινγκού, με προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έχει δυναμικότητα 11.233 μεγαβάτ, που θα αντιστοιχεί στο 11% της παραγωγής ενέργειας της χώρας.

Κατά την κατασκευή του θα πλημμυρίσει έκταση 502 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ακόμη και αν αυτό δεν σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουν περιοχές που κατοικούνται από τοπικούς πληθυσμούς Ινδιάνων, απειλείται ο τρόπος ζωής τους, καθώς βασίζονται κυρίως στο ψάρεμα για την επιβίωσή τους.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του έργου.

Κανένα σχόλιο