Αρχειοθήκη ιστολογίου

Για την υπόθεση των «Barchem 4»

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012


Η πληροφόρηση σχετικά με την υπόθεση προέρχεται κυρίως από την σελίδα υποστήριξης των κατηγορούμενων, η οποία έχει δημιουργηθεί από την ομάδα στήριξης φυλακισμένων βίγκαν ακτιβιστών στην Ολλανδία, Steungroep Veganisten Achter Tralies ή SVAT, καθώς και από το Animal Liberation Front Supporters Group.

Με αφορμή τη διεξαγωγή των δικών την περασμένη εβδομάδα και εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, θα επιχειρήσουμε μια ανασκόπηση της υπόθεσης και των στοιχείων της. Και θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την στήριξή μας στους κατηγορούμενους, γιατί όπως λένε και στην δήλωσή τους, «η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να κρατήσουμε κάθε αγώνα ζωντανό και για να δημιουργήσουμε ένα κίνημα το οποίο δε θα μπορέσουν ποτέ να διαλύσουν».



Η υπόθεση

Μια νύχτα στα τέλη του Οκτώβρη του 2009, συνέβη ένα περιστατικό σε μια φάρμα εκτροφής μινκ στο Barchem, στην ανατολική Ολλανδία, που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 5.000 μινκ, τα περισσότερα από τα οποία δεν επαναιχμαλωτίστηκαν ποτέ.

Έπειτα από αυτό η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα με την κατηγορία της απελευθέρωσης των μινκ από τη φάρμα. Η αστυνομία εισέβαλε στη συνέχεια σε τρία διαμερίσματα και κατέσχεσε όλους τους υπολογιστές, ψηφιακές συσκευές, παπούτσια, και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες (και πλέον κατηγορούμενοι) τελούσαν υπό κράτηση στη φυλακή (για διάστημα από ένα μέχρι τρεις μήνες), με αυστηρούς περιορισμούς και ανεπαρκές φαγητό. Αφέθηκαν μετέπειτα ελεύθεροι με εγγύηση και με εκκρεμή δίκη, προγραμματισμένη για τα τέλη του φετινού Σεπτέμβρη. Ο τέταρτος αφέθηκε μετά από τρεις μέρες κράτησης.


Λίγα στοιχεία για τους κατηγορούμενους

Κατηγορόυμενη Α
Η κατηγορούμενη Α συνελήφθη στο Barchem, στην περιοχή όπου έγινε η εν λόγω απελευθέρωση των μινκ. Τέθηκε αμέσως υπό κράτηση στη φυλακή για περίπου δύο μήνες, με τον περισσότερο καιρό να βρίσκεται σε απόλυτη απομόνωση. Της στερούσαν το δικαίωμα για τηλεφωνήματα, γράμματα, ή για συνομιλία με οποιονδήποτε άλλον πέραν του δικηγόρου της. Τώρα έχει αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση χωρίς περιορισμούς.

Κατηγορούμενη Β
Η κατηγορούμενη Β (24 χρονών την στιγμή της σύλληψης) συνελήφθη δύο εβδομάδες έπειτα από το εν λόγω περιστατικό και κρατήθηκε στη φυλακή για τέσσερις εβδομάδες μέχρι να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση χωρίς περιορισμούς. Δεν της παρείχαν βίγκαν φαγητό, ούτε το δικαίωμα για τηλεφωνήματα, γράμματα ή την δυνατότητα να μιλάει με άλλον πέραν του δικηγόρου της για τρεις εβδομάδες.

Κατηγορούμενος Γ
Ο κατηγορούμενος Γ (24 χρονών την ημέρα της σύλληψης) συνελήφθη περίπου τρεις εβδομάδες μετά το περιστατικό. Κρατήθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση για τρεις μέρες και αφέθηκε ελεύθερος ξανά χωρίς περιορισμούς.

Κατηγορούμενος Δ
Ο κατηγορούμενος Δ (24 χρονών τη στιγμή της σύλληψης) συνελήφθη περίπου δύο μήνες μετά το εν λόγω περιστατικό. Αρχικά ήταν υπό κράτηση εκτός Ολλανδίας για ένα μήνα, ενώ έπειτα μεταφέρθηκε πίσω στην Ολλανδία για άλλους δύο μήνες. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος με εγγύηση με αυστηρού περιορισμούς.

Αξίζει να σημειώθει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι βίγκαν, ενώ ακολούθησαν τις νομικές συμβουλές των δικηγόρων τους και δεν μίλησαν καθόλου κατά την ανάκρισή τους από την αστυνομία [στα αγγλικά ο όρος είναι no-comment interview].


Η εκδίκαση της υπόθεσης

Η δίκη για την υπόθεση έγινε στις 25 και στις 27 αυτού του Σεπτέμβρη, στο Rotterdam της Ολλανδίας. Για τώρα θα ακολουθήσει μια μικρή ενημέρωση σχετικά με τη δίκη, ενώ περισσότερες πληροφορίες και επίσημη ανακοίνωση από πλευράς των κατηγορούμενων και των υποστηρικτών τους μετά την ετυμηγορία στις 11 Οκτώβρη.

Υπήρχαν δύο κατηγορίες: α) η πρόκληση ζημιών σε έναν φράχτη και β) η απελευθέρωση 5.000 μινκ. Γι' αυτές τις κατηγορίες, οι κατήγοροι έχουν ζητήσει φυλάκιση 15 μηνών, από τους οποίους οι 5 μήνες θα αναστέλλονταν για τους 3 κατηγορούμενους (οπότε θα αντιμετώπιζαν φυλάκιση 10 μηνών συνολικά), ενώ για τον τέταρτο κατηγορούμενο να ισχύσει πλήρως. Σε αυτά ελπίζουν οι κατήγοροι, με την τελική απόφαση να εξαρτάται από τους δικαστές, οι οποίοι θα αποφασίσουν στις 11 Οκτώβρη. Υπάρχουν βέβαια πιθανότητες για άσκηση έφεσης και ενστάσεων σχετικά με την απόφαση αργότερα.

Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων έχουν ζητήσει την πλήρη αθώωσή τους εξαιτίας της μη-νομιμότητας των τεχνικών της αστυνομίας, και της άρνησής τους να παραθέσουν πλήρως τα στοιχεία των ερευνών που αποτελούν κομμάτι αυτής της υπόθεσης. Η αστυνομία υπήρξε πολύ δόλια και απέκρυπτε το τι κάνει, κρύβοντας σκοπίμως σημαντικές πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για μια δίκαιη δίκη. Χρησιμοποιούσαν υπερβολικά παρεμβατικές και βαριές τεχνικές (συμπεριλαμβανομένης της φυσικής παρακολούθησης, της παγίδευσης τηλεφώνων, της χρήσης συσκευών εντοπισμού, κτλ.), οι οποίες είναι ίδιου επιπέδου με τις λεγόμενες αντιτρομοκρατικές έρευνες, και καμία από αυτές τις τεχνικές δε μπόρεσαν να τις δικαιολογήσουν νομικά στο δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η υπόθεση βασίζεται σε ανώνυμους μάρτυρες που δε θα μπορούσαν να ανακριθούν κανονικά και στην πραγματικότητα η ανωνυμία τους δεν έχει καμία υπόσταση.

Ο ιδιοκτήτης της φάρμας ισχυρίζεται πως οι ζημιές ανέρχονται στα 110.000 ευρώ, αλλά δεν έχει καταφέρει να δώσει αποδείξεις σχετικά και έτσι αυτός ο ισχυρισμός δε θα μπορούσε να γίνει επίσημα σε μια ακρόαση στο δικαστήριο. Αντ' αυτού μπορεί να κινηθεί εναντίον των κατηγορουμένων με μηνύσεις [civil case].

Δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς τύπου και ΜΜΕ καθώς η υπόθεση είναι παλιά, αλλά υπάρχουν δημοσιευμένα κάποια μικρά άρθρα (π.χ. εδώ στα ολλανδικά). Η υπεύθυνη αστυνομική μονάδα παραμένει σιωπηλή, πιθανόν επειδή όλη η υπόθεση είναι αρκετά ντροπιαστική για αυτούς. Έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά χρημάτων, οι δραστηριότητές τους είναι σε μεγάλο βαθμό αμφισβητήσιμες (ενώ παραμένουν και αδικαιολόγητες), και παρά τον μεγάλο προϋπολογισμό της ομάδας και τους τόσους πόρους, αυτή η αστυνομική ομάδα απέτυχε.


Δήλωση κάποιων από τους «Barchem 4» πριν την δίκη

Πριν την δίκη την εβδομάδα που πέρασε, κάποιοι από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης έκαναν την παρακάτω δήλωση για να πουν μερικά πράγματα σχετικά με την υπόθεση, τη δίκη αλλά και το ευρύτερο ζήτημα της καταστολής. Η δήλωσή τους αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα υποστήριξής τους.
Αυτά τα λόγια είναι για κάθε έναν από μας που έχει νιώσει αβοήθητος απέναντι σε έναν εχθρό χίλιες φορές μεγαλύτερο από τον εαυτό μας.

Τα τελευταία χρόνια η καταστολή κάθε αγώνα για την απελευθέρωση έχει αυξηθεί. Σε διάφορες χώρες η προσοχή των αρχών έχει επικεντρωθεί σε διάφορα κινήματα, αλλά η ουσία παραμένει ίδια: το κράτος και οι κυβερνήσεις προστατεύουν τους βασανιστές, όχι τους βασανιζόμενους. Προστατεύουν τους δράστες, όχι τα θύματα. Προστατεύουν αυτούς που βιάζουν, σκοτώνουν και υποδουλώνουν. Όχι εκείνους που αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη των κλουβιών. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποιούν νέους νόμους, ειδικές αστυνομικές μονάδες, περισσότερες και καλύτερες τεχνικές επιτήρησης.

Σε αυτή την πρόσφατη υπόθεση του κινήματος για την απελευθέρωση των ζώων, οι γράφοντες κατηγορήθηκαν για ένα έγκλημα: ότι τάχα ελευθέρωσαν 5.000 μινκ από τα κλουβιά τους, όπου θα ζούσαν μια ζωή φόβου, δυστυχίας και εγκλεισμού πριν να θανατωθούν για να «γίνουν» γούνινα παλτά, σε μια «φάρμα γούνας» στο ολλανδικό χωριό του Barchem.

Γι' αυτό τον λόγο θα δικαστούμε στις 25 και 27 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία.

Δεν θα ξοδέψουμε κι άλλες λέξεις για το συγκεκριμένο γεγονός, λαμβάνοντας υπ' όψιν πως πλησιάζει η δίκη, αλλά θα θέλαμε να εκθέσουμε την οπτική μας στο κίνημα, για το τι πετυχαίνει η καταστολή, για το τι σημαίνει στ' αλήθεια η καταστολή για εμάς.

Η καταστολή πρέπει να αντιμετωπιστεί μετωπικά. Πρέπει να την περιμένουμε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αποδεχτούμε τις συνέπειες της αμφισβήτησης της αληθινής κατάστασης των πραγμάτων. Χωρίς αυτή την συνειδητοποίηση θα ζούμε τις ζωές μας με φόβο και δε θα παλεύουμε με κάποιον αποτελεσματικό τρόπο. Η καταστολή γεννιέται εξαιτίας της αποτελεσματικότητας. Κάθε δράση έχει και μια αντίδραση, γι' αυτό και οι κυβερνήσεις με την αστυνομία παρεμβαίνουν για να σταματήσουν τους αποτελεσματικούς τρόπους επίτευξης των στόχων μας. Αν ήμασταν αναποτελεσματικοί, τότε δε θα γινόταν τίποτα για να μας σταματήσουν επειδή οι αρχές δε θα νοιάζονταν καν.

Πρέπει να αποδεχτούμε την ιδέα της καταστολής, αν θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν αγώνα που θα επιφέρει κάποια αλλαγή. Η καταστολή και η αποτελεσματική αλλαγή είναι βασικά δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η χειρότερη αντίδραση [που θα μπορούσαμε να έχουμε απέναντι] στην καταστολή είναι το να τρέξουμε φοβισμένοι. Αυτό δίνει στην καταστολή την δύναμή της. Εμείς ως κίνημα επιλέγουμε το πώς αντιδρούμε στην καταστολή, και μπορούμε να την αφήσουμε είτε να μας επηρεάσει, είτε όχι. Η συνέχιση των εκστρατειών που προσπαθούν να σταματήσουν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αμφισβητήσουμε και να πολεμήσουμε την καταστολή. Το να επιστρέψουμε πιο δυναμικά, καλύτερα, πιο οργανωμένα, δυνατότεροι, και πιο προετοιμασμένοι. Να περιμένουμε και να αντιμετωπίζουμε την καταστολή έτσι ώστε να μικραίνει το μέγεθος των επιπτώσεων όταν την υφιστάμεθα. Να μάθουμε από τα λάθη ο ένας του άλλου και να ενδυναμώσουμε τη στρατηγική μας. Αλλιώς, αφήνουμε στις αρχές ένα προσχέδιο [blueprint] που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εξαφανίσουν κάθε είδους διαφωνίας, σε οποιοδήποτε άλλο είδος κινήματος.

Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν: χτυπούν έναν από εμάς για να διδάξουν χιλιάδες. Αυτός είναι ο ιδιαίτερος σκοπός των συλλήψεων και των επιδρομών σε σπίτια, της απομόνωσης και της φυλάκισης. Είναι το καλύτερό τους όπλο: να ενσταλάζουν τον φόβο στα κεφάλια μας ώστε να μας κάνουν ακίνδυνους, να μας κάνουν να σιωπήσουμε.

Γι' αυτό το λόγο, ενώ θα είμαστε αντιμέτωποι με αυτή τη δίκη, θα θέλαμε να θυμάστε όλοι ότι κι εμείς, επίσης, έχουμε το όπλο μας. Είναι ένα όπλο δυνατότερο από το δικό τους γιατί είναι φτιαγμένο από συμπόνια και οργή, βασίζεται στην αφοσίωση και στην ειλικρίνεια μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα του επείγοντος [urgency]: ονομάζεται αλληλεγγύη.

Η αλληλεγγύη σημαίνει το να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο σε στιγμές ανάγκης, αλλά και να αντεπιτιθέμεθα, χωρίς να αφήνουμε τον φόβο να κυριαρχήσει στις ζωές μας ή να μας σταματήσει από το να είμαστε αποτελεσματικοί. Σημαίνει να είμαστε ένα ως κίνημα, με όλο μας το σθένος, τις δεξιότητες και τις ικανότητες. Και τελικά, να βρισκόμαστε μέσω του κοινού μας σκοπού: του τέλους της ανηλεούς εκμετάλλευσης των άλλων ζωντανών όντων και του πλανήτη που μας φιλοξενεί όλους.

Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να κρατήσουμε κάθε αγώνα ζωντανό και για να δημιουργήσουμε ένα κίνημα το οποίο δε θα μπορέσουν ποτέ να διαλύσουν.

Γιατί κανείς δεν είναι ελεύθερος, αν δεν είναι ΌΛΟΙ ελεύθεροι.

-Κάποιοι κατηγορούμενοι της υπόθεσης «Barchem 4»

Κανένα σχόλιο