Αρχειοθήκη ιστολογίου


Πηγή: Athens Indymedia


Ανάληψη ευθύνης:

«Τη νύχτα της 5ης Αυγούστου το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων επισκέφτηκε τη μοναδική γνωστή φάρμα γούνας στην πολιτεία της Βιρτζίνια, την D&S του Scott Dean επί της οδού Φοξ Φαρμ στο Έλκτον. Ανοίξαμε καθένα απ’ τα λιγοστά κλουβιά της D&S, δίνοντας σε δεκατρείς όμορφες αλεπούδες την ευκαιρία για μια νέα ζωή στον κοντινό εθνικό δρυμό Σεναντόα. Αφού παρακολουθήσαμε μερικές απ’ αυτές να δραπετεύουν αμέσως ελεύθερες, καταστρέψαμε το μηχανικό εξοπλισμό που επιτρέπει στον Ντην να συνεχίζει μέρα τη μέρα τη λειτουργία της μπίζνας του, φυλακίζοντας και βασανίζοντας αυτά τα ευαίσθητα πλάσματα. Ντην, φαίνεται πως αυτό είναι ένα από τα χόμπι σου, που σου παρέχει απλώς συμπληρωματικό εισόδημα – δεσμευόμαστε ν’ απελευθερώνουμε τους έγκλειστους της φάρμας σου και να σου κοστίσουμε περισσότερο απ’ όσα βγάζεις, ώσπου να σου κλείσουμε το μαγαζί. Σε όσους κι όσες αναζητούν επίσης δικαιοσύνη για τις αθώες ζωές, σε όλη τη χώρα: η πλησιέστερη φάρμα γούνας απέχει το πολύ μία πολιτεία. Αναλάβετε δράση για τα ζώα. -ALF»


Με αυτή την προκήρυξη, το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων ανέλαβε την ευθύνη για την απελευθέρωση όλων των αλεπούδων που βρίσκονταν αιχμάλωτες σε αγρόκτημα εκτροφής ζώων για γούνες, στο Έλκτον της βόρειας Βιρτζίνια, τα ξημερώματα της Κυριακής, 5/8. Οι ακτιβιστές κατέστρεψαν επίσης τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την εκμετάλλευση αυτών των άγριων ζώων στη φάρμα του Σκοτ Ντην, αφεντικού της επιχείρησης με την επωνυμία D&S Nuisance Animal Control, επί της Φοξ Φαρμ Λέιν 16671 στην πόλη του Έλκτον – 120 μίλια δυτικά της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Για την ακρίβεια, ο Σκοτ Ντην της D&S δραστηριοποιείται ως «παγιδευτής άγριων ζώων που προκαλούν παντός είδους οχλήσεις» και αποκρύπτει επιμελώς πως στην πραγματικότητα αιχμαλωτίζει, εκτρέφει και γδέρνει ορισμένα από τα ζώα που πέφτουν στα χέρια του, συμμετέχοντας έτσι και στο κερδοφόρο εμπόριο γούνας στη ζούλα. Δηλαδή, όταν διάφοροι ιδιώτες θέλουν να ξεφορτωθούν κάποιους «εισβολείς της άγριας φύσης», καλούν την εν λόγω εταιρεία να επέμβει και να ξεπαστρέψει τα ζώα που θα εντοπίσει στην εκάστοτε ιδιοκτησία – με το αζημίωτο, φυσικά. Η D&S αιχμαλωτίζει κι απομακρύνει επί αδράς πληρωμής νυχτερίδες, φίδια, σκίουρους, πτηνά, κάστορες, κογιότ, οπόσουμ, ρακούν, ελάφια, αλεπούδες (κυρίως κόκκινες και γκρίζες) κ.ά., μέχρι και ήδη νεκρά ζώα. Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία αναφέρει πως ο νόμος της Βιρτζίνια την υποχρεώνει σε ευθανασία των ζώων που αιχμαλωτίζει, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μπίζνας, και πως τα βάζει σε θάλαμο διοξειδίου του άνθρακα γιατί είναι ο πιο «ανθρώπινος» τρόπος θανάτωσής τους! Ωστόσο, η D&S δεν αρκείται μονάχα στις δολοφονίες που έχουν τη βούλα του νόμου, αλλά εμπλέκεται επίσης σε προσοδοφόρο γουνεμπόριο, διαπράττοντας αργές δολοφονίες ζώων τα οποία εκτρέφει για τη γούνα τους, αντί να τα… ξεπαστρέψει όπως ορίζει ο «αντιπαρασιτικός έλεγχος» που πλασάρει.

Τα γουνοφόρα ζώα φυλακίζονται ισοβίως σε κλουβιά, ώσπου να θανατωθούν για χάρη μιας αποτροπιαστικής μόδας. Αναγκάζονται να υπομείνουν τον εγκλεισμό τους σε στενά κλουβιά –αντί για τις μεγάλες εκτάσεις που διανύουν στη φυσική τους κατάσταση– και τα φυσικά τους ένστικτα πλήττονται ολότελα: αυτοακρωτηριασμοί, ασθένειες, μολύνσεις, κακή υγιεινή και το ίδιο το άγχος της αιχμαλωσίας επιφέρουν τον πρόωρο θάνατό τους. Αν παρ’ όλα αυτά επιβιώσουν της αιχμαλωσίας, τα ζώα επαρκούς μεγέθους θανατώνονται βίαια, με πρωκτική ηλεκτροπληξία ή με χρήση αερίων, και στη συνέχεια γδέρνονται για τη γούνα τους (συχνά όμως γδέρνονται ακόμα και ζωντανά). Εκτός από την απελευθέρωση των άγριων ζώων που προορίζονται για επώδυνη και βασανιστική θανάτωση, ένας άλλος στόχος των απελευθερωτών ακτιβιστών είναι να προξενήσουν οικονομική ζημία στους εμπόρους λιανικής πώλησης γουναρικών και στους εκτροφείς ζώων για γούνες. Δεκάδες καταστήματα και εκτροφεία γουνοφόρων ζώων έχουν καταστραφεί οικονομικά από τότε που ξεκίνησε η Operation Bite Back («Επιχείρηση Δαγκώστε Πίσω», αντεπίθεση στην παραγωγή και εκμετάλλευση γούνας) από το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων, στη δεκαετία του 1990.

Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων χρησιμοποιεί το οικονομικό σαμποτάζ, εκτός από την άμεση απελευθέρωση των ζώων από τις συνθήκες της κακοποίησης και της φυλάκισης, προκειμένου να σταματήσει τον αναίτιο βασανισμό τους. Με αυτόν τον τρόπο, το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων καθιστά πιο δαπανηρή την εμπορία της ζωής αθώων κι αισθανόμενων όντων, θεωρώντας πως έτσι είναι εφικτό να μειωθούν δραστικά οι φρικαλεότητες ενάντια στ’ αδέλφια μας, και θέτει πάντοτε ως στόχο την κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης, φυλάκισης, βασανιστηρίου και δολοφονίας αθώων, μη ανθρώπινων ζώων.

Κανένα σχόλιο