Αρχειοθήκη ιστολογίου




Επιζώντες της σφαγής των Yanomami στο Χαζίμου της Βραζιλίας το 1993 κρατούν τεφροδόχους που περιέχουν τις στάχτες των συγγενών τους.  Στην επίθεση εκείνη κατά των Yanomami οι χρυσοθήρες σκότωσαν 16 άτομα. 
 
Σύμφωνα με πηγές του Survival International, χρυσοθήρες της Βενεζουέλας σφάγιασαν Ινδιάνους της φυλής Yanomami. 
Μάρτυρες που έφτασαν στον τόπο της σφαγής μετά τα γεγονότα και επισκέφτηκαν τη κοινότητα Ιροταθέρι στη περιοχή Μομόϊ της περιφέρειας κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, περιέγραψαν το θέαμα που αντίκρυσαν από 'καμμένα σώματα και κόκκαλα'. 
Αρχικές αναφορές μιλούν για σφαγή μέχρι 80 ατόμων αλλά ο αριθμός είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί.  Υπάρχουν μόνο 3 επιζώντες. 
Πιστεύεται ότι η επίθεση πρέπει να έγινε τον Ιούλιο αλλά τα νέα μόλις πρόσφατα έγιναν γνωστά. 
Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας της κοινότητας, οι Ινδιάνοι που ανακάλυψαν τα πτώματα χρειάστηκαν μέρες να περπατήσουν στον κοντινότερο καταυλισμό και να αναφέρουν τη τραγωδία. 
Ο Λουίζ Σατίβε Yanomami, αρχηγός της οργάνωσης Χορονάμι της φυλής των Yanomami ήταν στη πόλη Παριμά και μίλησε με τους Ινδιάνους σχετικά με αυτά που αντίκρυσαν.  Έμαθε επίσης ότι οι επιζώντες επιβίωσαν γιατί την ώρα που έγινε ο εμπρησμός του κοινόβιου χώρου της κοινότητας είχαν πάει για κυνήγι. 
Ο Λ.Σ. Yanomami ανέφερε στο Survival ότι: "Για τρία ολόκληρα χρόνια καταγγέλλουμε συνεχώς τη κατάσταση.  Υπάρχει μεγάλος αριθμός χρυσοθήρων που δουλεύουν παράνομα στο δάσος."
Εκατοντάδες χρυσοθήρων δουλεύουν παράνομα στη γη των Yanomami στη Βραζιλία και στη Βενεζουέλα.
Μιλώντας στο Survival, ο Ελιζέο, ένας Yanomami της περιοχής που επικοινώνησε με τους Ινδιάνους που ανακάλυψαν τα αποτελέσματα της σφαγής είπε: "Ανάφεραν ότι βρήκαν καμμένα σώματα και κόκκαλα και τα καμμένα ερείπια του σαμπόνο (κοινόβιου χώρου-shabono communal house)".
Οι σφαγές με στόχο τους Yanomami Ινδιάνους δεν είναι μεμονωμένο ή σπάνιο φαινόμενο.  Το 1993, 16 Yanomami σκοτώθηκαν μετά από επίθεση χρυσοθήρων κατά της κοινότητάς τους στο Χαζίμου της Βραζιλίας.  Μεταγενέστερα, αρκετοί χρυσοθήρες καταδικάστηκαν για γενοκτονία.  Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί ανακρίσεις πάνω στο θέμα της πρόσφατης επίθεσης. 
Ο Στήβεν Κόρρυ από το Survival ανέφερε ότι : "Αυτή η τραγωδία είναι άλλο ένα αποκρουστικό έγκλημα κατά των Γιανομάμι, έγκλημα επί εγκλήματος.  Όλες οι κυβερνήσεις του Αμαζονίου πρέπει να σταματήσουν τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις παράνοης εξόρυξης, υλοτομίας και εγκατάστασης στις περιοχές αυτόχθονων Ινδιάνων.  Αναπόφευκτα αυτές οι παράνομες τακτικές οδηγούς σε σφαγή Ινδιάνων αντρών, γυναικών και παιδιών.  Εδώ και τώρα οι αρχές της Βενεζουέλας πρέπει να σύρουν άμεσα τους φονιάδες ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι να στείλουν μήνυμα σε όλη τη περιφέρεια ότι η σφαγή Ινδιάνων δεν μένει ατιμώρητη.  Η παράνομη εξόρυξη και υλοτομία πρέπει να πάρει τέλος."

Κανένα σχόλιο